Блок Литвина не приєднуватиметься до помаранчевої коаліції — про це заявив представник блоку Олег ЗарубІнський, повідомляє прес-служба блоку. За його словами, технологічно БЮТ і «НУ—НС» можуть створити більшість із 228 депутатів. «Допоможе «психологічний тиск» з боку Президента Ющенка, який примусить незгодних в «НУ—НС» на союз із Тимошенко поставити підпис, — вважає О. Зарубінський. — Але реально такій коаліції буде дуже важко протриматися на плаву, тим більше, що Блок Литвина не збирається до неї приєднуватися». Водночас кандидат у депутати уточнив, що йдеться про те, що Блок Литвина не стане приєднуватися до коаліції як до уже готового об’єднання, однак готовий розглядати можливість союзницьких зобов’язань, коли попервах розроблюється спільна програма коаліції. За словами О. Зарубінського, Блок Литвина також виступає проти пакетного голосування за 12 законопроектів, ініційованих Президентом, і не голосуватиме за цей пакет, а наполягає на чіткому дотриманні процедури та Регламенту Верховної Ради під час голосування за ці проекти законів.

* * *

Блок «Наша Україна—Народна самооборона» завершив збір підписів під зобов’язанням увійти до складу однойменної фракції та підписати коаліційну угоду з БЮТ. Як повідомила прес-служба блоку, зобов’язання підписали 69 із 72 народних депутатів, обраних за списком «НУ—НС» до Верховної Ради України шостого скликання. Поки що не поставили свої підписи Іван Плющ, Ігор Кріль та Василь Петьовка.

* * *

Європейська партія України, котра входить до блоку «НУ—НС», не голосуватиме за імперативний мандат. Про це в ефірі Першого національного каналу заявив лідер партії, член політради блоку «НУ—НС» Микола КатеринЧук. За його словами, імперативний мандат — це «крок назад щодо демократичних стандартів». «Імперативний мандат у тій ситуації, яка нині склалася, хтось пропонує ввести як тимчасове явище. Але в нашій країні не буває нічого тимчасового», — сказав М. Катеринчук. При цьому він висловив думку, що питання про імперативний мандат не вплине на формування парламентської коаліції у складі «НУ—НС» і БЮТ.

* * *

Кандидат у народні депутати від Партії регіонів Ярослав Сухий вважає, що розмови про коаліцію можна вести лише тоді, коли Верховна Рада збереться на першу сесію. Як повідомляє прес-служба ПР, він не виключив, що Партія регіонів і «Наша Україна» можуть ситуативно об’єднатися навколо законопроектів. «Нам необхідно продовжити реформування пенсійної системи, треба розвивати єдиний соціальний внесок, мінімізувати плати підприємців. Але щодо ідеологічних установок, то ми не просто різні, а діаметрально різні», — вважає Я. Сухий. Він також виключив можливість голосування Партії регіонів за Тимошенко-прем’єра. «Такого не буде хоча б тому, що Партія регіонів представляє інтереси базових галузей народного господарства, яким Юлія Володимирівна завдала дуже тяжкий удар», — сказав представник регіоналів. Я. Сухий також висловив думку, що «єдина надія для створення помаранчевої коаліції» — це 20 голосів Володимира Литвина.

* * *

Тестом для нової коаліції стане перше голосування за Голову Верховної Ради України — переконаний один із лідерів БЮТ Микола Томенко. Як повідомляє РroUa, серед проблем, які існують у рамках перемовин БЮТ із «НУ—НС», він назвав наявність у «НУ—НС» двох центрів політичного керівництва: один — керівництво блоку, другий — секретаріат Президента. «І це створює певні проблеми», — зазначив М. Томенко. На його думку, у блоці «НУ—НС» треба прийти до спільного знаменника у прийнятті рішень, що суттєво зменшить елемент конфліктності. «До тих пір, поки це двовладдя існує, коаліція перебуває під загрозою», — наголосив політик. М. Томенко також висловив думку, що робоча група з підготовки першої сесії нового парламенту розпочне свою роботу п’ятого чи шостого листопада. А нова Верховна Рада, за найоптимістичнішим, на його погляд, сценарієм, збереться на своє перше пленарне засідання не раніше 15 листопада.

* * *

Заява Президента України про можливість появи ще одного Універсалу національної єдності свідчить про те, що «Ющенко веде певну гру з Юлією Тимошенко, намагаючись стримати її апетити й амбіції, показуючи, що «широка» коаліція реальна, якщо він прийме таке рішення». Таку думку висловив кандидат у народні депутати від партії Олександр Голуб, повідомляє прес-служба КПУ. За його словами, чи підпише КПУ новий універсал, залежатиме від того, які ідеї буде закладено в цей документ.

Підготувала Юліана ШЕВЧУК.