Спілка орендарів і підприємців України для розв’язання конфлікту між приватними підприємцями Оболонського району Києва та місцевої влади пропонує створити комісію у складі представників депутатів Оболонської райради, райдержадміністрації та представників СОПУ за підтримки правозахисників.

Як повідомив на прес-конференції президент Спілки орендарів та підприємців України Віктор Хмільовський, ця проблема має майже детективну історію. За його словами, до СОПУ надходять скарги суб’єктів підприємницької діяльності, мовляв, у вихідні дні та вночі по району їздять бригади у складі представників місцевої влади з кранами та самоскидами і вивозять торговельні кіоски (так звані малі архітектурні форми (МАФи) разом із товаром на штрафні майданчики. Все це відбувається з посиланням на рішення райради від 11 жовтня 2007 року, яким передбачено звільнення незаконно зайнятих МАФами земельних ділянок за судовими рішеннями.

Але деякі кіоски, як стверджують підприємці, знищують і без рішення суду. До того ж навіть за наявності судових рішень арешт МАФів може здійснювати лише виконавча служба. Свого часу ці МАФи, довколо яких нині розгорілася справжня війна, розташовувалися відповідно до договорів оренди на землю, і багато хто з підприємців і досі продовжують сплачувати плату за землю. Проте нині місцева влада перестала продовжувати договори оренди з власниками кіосків. «Зрештою, праві підприємці чи ні, але потрібно вирішувати всі питання цивілізовано, — стверджує В. Хмільовський. — Є виконавча служба і є влада, яка повинна сприяти розвиткові підприємництва і реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність і недоторканність особистого майна. Бажано, щоб і Генеральна прокуратура приділила увагу таким діям, а районний прокурор мав би зробити правову оцінку діям посадовців виконавчої влади на предмет законності їхніх дій».

Така проблема існує не лише в одному районі столиці, вона актуальна в кожному регіоні. Пояснення місцевої влади також зрозуміле — кіоски з цигарками, пивом і «снікерсами» на кожному кроці псують обличчя міста. Інша річ, що конфлікт із підприємцями варто вирішувати не за допомогою кранів і самоскидів.