коментував медикам своє ставлення до грибів пацієнт обласної лікарні. Останнє твердження доля поставила під сумнів: сорокатрьохрічний чоловік, що самовільно залишив лікувальний заклад, помер від отруєння

На сайті Міністерства охорони здоров’я України можна прочитати, що пік отруєнь дикоростучими грибами щорічно (зважаючи на метеорологічний прогноз, сприятливий для росту грибів) припадає на кінець вересня — жовтень. На жаль, більшість любителів «тихого полювання» до Інтернету не заглядають.

За деякими джерелами, на 10 вересня цього року в Україні було зареєстровано 66 випадків отруєнь неїстівними грибами, у тому числі 20 — у дітей. Від отруєнь померло двоє дорослих. Найбільше потерпілих було у Кіровоградській (12 чоловік), Івано-Франківській (8), Львівській (8), Одеській (7) і Чернігівській (7) областях.

За іншими даними, датованими уже місяцем пізніше, з початку року в Україні від отруєнь грибами постраждало 114 осіб, у т. ч. 31 дитина, померло 7 осіб, серед них — двоє дітей. В лідерах за кількістю зареєстрованих отруєнь людей після вживання грибів разом із Івано-Франківською, Львівською і Чернігівською областями продовжує залишатися і Кіровоградська.

«Врожай», який збирають жителі Кіровоградщини — любителі тихого полювання і смачного харчування, більш ніж показовий. За останні десять років на території області сталося 1020 випадків отруєння дикоростучими грибами. Отруїлися 1555 громадян, з них померло 65 осіб. З початку року понад 30 потерпілих, 1 випадок — летальний.

Загострення грибної «ситуації» сталося після того, як в області пройшли дощі, а потім встановилася тепла погода. Як і прогнозували медики, кількість жертв «тихого полювання» у вересні — жовтні істотно збільшилася.

Так, 27 вересня двоє охоронців приватної кіровоградської фірми назбирали грибів поблизу колишнього радгоспу «Тюльпан» (саме це сумнозвісне місце «постачає» кіровоградцям найбільше грибів, які потім виявляються отруйними), разом приготували їх, разом скуштували. Того дня обом чоловікам стало зле. 28 вересня вони були госпіталізовані до міських лікарень, але самовільно залишили їх. Легковажність потерпілих призвела до того, що один з них 30 вересня помер у реанімаційному відділенні міської лікарні №3 після того, як знову був доставлений туди машиною швидкої допомоги.

У Долинському районі гриби скуштувала вся сім’я, а отруїлася ними трирічна дівчинка, яка, на відміну від дорослих, не вибирала страву на власний смак та ризик — вона їла те, що дали їй батьки. Тільки за один день 11 жовтня в області грибами отруїлося шестеро осіб. Серед потерпілих — тридцятирічна мати із семирічною донькою, 57-річна жінка, 42-річний чоловік із міста Олександрії. До реанімаційного відділення тієї ж Кіровоградської міської лікарні №3 з аналогічним діагнозом було госпіталізовано 32-річну кіровоградку, а до відділення інтенсивної терапії обласної лікарні — 47-річного чоловіка. На сьогодні стан хворих — середнього ступеня тяжкості. До речі, лікування навіть такого рівня отруєння обходиться державі в середньому в одну тисячу гривень.

Частування грибами призвело до реанімації двох пенсіонерок з міста Олександрії. Наступного дня після вживання грибних делікатесів вони були доставлені туди з першими симптомами отруєння: нудота, біль у животі, посилене потовиділення. Результат — довготривале і дороге лікування. Наразі стан обох постраждалих — тяжкий.

— Санітарні лікарі не раз через засоби масової інформації звертали увагу громадян на те, що гриби, зібрані в районі колишнього радгоспу «Тюльпан», вживати смертельно небезпечно, — підкреслює Олена Черненко, завідуюча відділення гігієни харчування облсанепідстанції. — Адже там росте отруйна бліда поганка, яка зовні схожа на їстівні гриби — шампіньйони, сироїжки. Та, на жаль, мешканці міста продовжують ризикувати своїм здоров’ям і життям.

Ще категоричніший головний державний санітарний лікар Кіровограда І. Касьяненко: «В області немає дикорослих грибів, які можна було б використовувати для харчування. Ми проводили масштабні дослідження грибів, що виросли у різних районах, — практично всі вони отруйні. А якщо дуже незначна частина і не належить до отруйних видів, проте через накопичення в них важких металів і інших шкідливих сполук їх теж необхідно віднести до отруйних».

Головний спеціаліст Кіровоградського обласного управління лісового та мисливського господарства Лариса Романська повідомила, що у лісництвах області проводиться робота з інформування населення про недоцільність збирання і вживання грибів. На дорогах і лісових стежках масового використання встановлені відповідні знаки. Однак люди не завжди дослухаються до порад, аргументуючи це тим, що родичі, друзі, знайомі, скуштувавши грибів, не захворіли і залишилися живими. Такі аргументи принаймні смішні. Люди забувають про те, що у різних областях — різні екологічні умови, ростуть різні види грибів. Нарешті — в кожної людини особливий організм і те, що одному можна, іншому — зась.

Крім того, в деяких областях України ростуть справжні їстівні гриби, наприклад — білий, а на їхні пошуки вирушають справжні знавці. Але ні тих, ні інших на Кіровоградщині немає.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

На знімку: зразки консервованих грибів без будь-яких розпізнавальних знаків із партії, затриманої в той час, коли проводилася чергова інформаційна акція, головному державному санітарному лікареві Кіровограда І. Касьяненку передає заступник головного санітарного лікаря Кіровоградської санепідстанції Віктор Заброда.

Фото автора.