Питання, пов’язані із Голодомором 1932—33 років в Україні, повинні стояти чи не на першому місці в порядку денному керівників усіх рівнів. Про це заявив голова Донецької обласної державної адміністрації Володимир Логвиненко.

«Позиція пам’яті та вшанування мільйонів наших співвітчизників є нашим із вами священним обов’язком та гарантує неможливість повторення подібних трагедій у майбутньому», — зазначив керівник області. У листопаді на Донеччині відбудуться «круглі столи», наукові конференції за участю представників політичних партій і громадських організацій, у бібліотеках і музеях будуть відкриті тематичні виставки. Активісти збиратимуть свідчення очевидців трагедії, складатимуть поіменні списки потерпілих.

Міським головам і головам районних адміністрацій рекомендовано винести на розгляд сесій питання, пов’язані зі встановленням пам’ятних знаків, хрестів та інших об’єктів у місцях масової загибелі людей від голоду. Крім того, порушено питання про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації і здійснення Голодомору 1932—33 років, перейменування в установленому порядку вулиць, площ, провулків, проспектів, парків і скверів, назви яких пов’язані із такими особами. На думку В. Логвиненка, до таких змін громадську думку треба готувати, однак остаточне рішення залишатиметься за місцевими громадами.

За оцінками фахівців, від голодомору на Донеччині постраждали понад 100 тисяч осіб.

Донецьк.