Добровольці збираються у село

Знайти, навчити і відправити в село добровольців, які зможуть розбудити сільські громади. Таке завдання поставили перед собою активісти фонду сталого розвитку «Стара Волинь» на чолі із Наталією Гнатюк. Свого часу саме вона, ставши головою Грицева, що у Шепетівському районі, вдихнула нове життя у селище. Тут був створений перший в країні кластер сільського туризму «Оберіг», організована кредитна спілка «Грицева калитка», запроваджена «Школа демократії та розвитку» для тих, хто хоче організувати свій бізнес у своєму селі. Щорічно тут проводять ярмарки ідей, семінари, тренінги для всіх бажаючих. Уже п’ятий рік у селищі працюють добровольці американського Корпусу миру.

— Ця програма не зможе розв’язати сьогоднішні складні соціально-економічні проблеми села. Головна мета — підтримати тих, хто готовий іти далі на шляху власного економічного розвитку, — переконана Наталя Гнатюк. Перший етап нової програми — це пошук добровольців, які готові жити в селі і допомагати йому. Головний критерій — людина має бути небайдужою до долі села, його громади і мати ідеї щодо його розвитку.

Програму активно підтримав і заступник голови ОДА Володимир Кирилюк: «Переконаний, допомагати потрібно тим, хто хоче скористатися цією допомогою. Тому паралельно із пошуком добровольців ми шукатимемо і ті громади, котрі готові їх прийняти. А влада, в свою чергу, готова і фінансово підтримати низку проектів. Адже дуже часто не потрібні великі кошти, щоб насипати дорогу, прокласти водогін, відкрити невеличке виробництво, відродити традиційні народні промисли... Якщо громада почне це робити, ми знайдемо можливість підтримати її».

Парк на день народження

До 85-річчя Білогірського району кожен його мешканець посадить десять дерев. З такою ініціативою виступила місцева влада. А підтримали її сільські голови, лісівники, комунальне підприємство «Орлан», котрі забезпечать акцію саджанцями. Нові посадки виростуть насамперед на запущених землях та у паркових зонах відпочинку. Щоб до ювілею району зашумів молодий гай, роботи починають нинішньої осені, а завершать їх наступної весни.

Ірина КОЗАК.

Хмельницька область.