Про це свідчить Звіт Всесвітнього економічного форуму, який оприлюднили вчора представники Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна. Так, конкурентоспроможність вітчизняної економіки оцінили лише 73-м місцем порівняно з 69-м в аналогічному рейтингу минулого року.

Пальму першості й досі утримує економіка США, на другому місці —Швейцарія, на третьому — Данія. У десятку лідерів також увійшли Швеція, Німеччина, Фінляндія, Сінгапур та Японія.

— До цього року Україна могла конкурувати тільки за такими факторами, як сировина або дешева робоча сила. Але наразі країна перебуває у перехідній стадії, де головним є ефективність розподілу ресурсів, — розповів про позитивні тенденції розвитку країни старший економіст CASE-Україна Володимир Дубровський.

Сусідами України по рейтингу стали Бразилія, Філіппіни та Уругвай. А от серед країн СНД найвище місце посіла Росія — 58-ме, далі йдуть Казахстан (61-ше), Узбекистан (62-ге) та Азербайджан (66-те). Цікаво, що Білорусь до рейтингу взагалі не потрапила. А останнє, 131-ше, місце посіла економіка Чаду.

Загалом індекс конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму визначали за 12 критеріями: інституції, інфраструктура, макроекономічна стабільність, система охорони здоров’я, вищої та післядипломної освіти, ефективність товарних ринків тощо. Рейтинг розраховували на підставі доступних економічних даних і спеціального опитування експертів, що проводиться Всесвітнім економічним форумом.