75 років тому голодомор травмував нашу націю, залишив на її тілі глибокі соціальні, психологічні, демографічні шрами, які вона ще довго носитиме. Навіть під час Другої світової війни українці зазнали менших втрат.

Не оминуло лихоліття і Миргородщину, що на Полтавщині. За словами Леоніда Яринича, голови райдержадміністрації, тут проводять велику пошукову роботу в архівах, складають списки жертв. Лише на території двох сільрад району за півтора року голодом винищено понад чотири сотні мешканців. На сьогодні неможливо з певністю сказати, де поховані ці люди, — радянська влада накладала табу на подібну інформацію. Проте миргородці, враховуючи свідчення очевидців, встановили тільки на території райцентру дев’ять місць масового захоронення жертв Голодомору, кількість яких сягає 200 000 осіб. Одне і з цих місць обрали для розташування майбутнього пам’ятника безвинно закатованим землякам.

Ініціатором спорудження монумента виступила громадська організація «Хартія пам’ять», очолювана істориком Андрієм Левченком. Максимальну підтримку надала Миргородська райдержадміністрація. Долучився до справи і Герой України, голова Асоціації дослідників голодоморів України Левко Лук’яненко. Істотну фінансову допомогу на побудову пам’ятної стели надасть діаспора, зокрема, Фундація українського геноциду (США) та Українська Православна Церква міста Чикаго. Певні кошти обіцяють надати й державні установи. Проект монумента допомогли розробити лубенчани. Управління інформації та зв’язків з громадськістю Полтавської облдержадміністрації запланувало також випуск двох томів «Книги пам’яті жертв Голодомору на Полтавщині». У цих книгах будуть списки померлих на території кожної сільради. А сам пам’ятник планують спорудити вже наступного року.

Полтавська область.