Кабінет Міністрів практично не може працювати без роботи Верховної Ради. Необхідна ефективна співпраця уряду і парламенту. З таких слів розпочав свій виступ на вчорашньому засіданні Кабміну прем’єр Віктор Янукович. Гарантованою, за його словами, має бути підтримка цього процесу главою держави.

Весь виступ глави уряду зводився до того, що суспільству і політикам вже набридли політичні конфлікти, а країна потребує стабільності. Особливо з огляду на надзвичайно важливі завдання: прийняття бюджету на наступний рік, вступ до СОТ, прискорення судової та земельної реформи, подолання інфляції та вирівнювання економічних диспропорцій.

«Однак в тих умовах, в яких живе країна останні півроку, уряду неможливо працювати ефективно», — зазначив Янукович. А внаслідок незавершеності реформ, за його словами, Україна отримає нерозвиненість національного ринку, галузеві диспропорції, неефективну систему соціального захисту та надмірний податковий тиск на виробника і споживача.

Спільним проектом для всіх гілок влади, який дасть можливість подолати розірвані системи державного управління, повинна стати розробка закону «Про основи внутрішньої та зовнішньої політики», переконаний Прем’єр-міністр. «Цей закон має бути включеним в пакет першочергових для новообраної Верховної Ради. Він повинен відображати спільне бачення всіх інститутів влади щодо розвитку держави», — зазначив він.

Ще одним важливим напрямом спільної роботи всіх інститутів державної влади, на переконання Януковича, має стати продовження конституційної реформи і реформування політичної системи.

Торкнувся прем’єр і зростання цін. І пообіцяв: Кабінет Міністрів не «проводитиме помилкову політику самоусунення від процесу формування цін на споживчому ринку». Держава, за його словами, має виступати гравцем на ринку споживчих товарів. Прем’єр розкритикував бездіяльність місцевих держадміністрацій, які, за його словами, не доклали зусиль для стабілізації цін на споживчому ринку. На думку В. Януковича, однією з причин зростання цін є те, що не всі товаровиробники прийняли позицію уряду. «І хоча намітилася стабілізація цін на окремі товари, але ціни продовжують зростати», — підкреслив прем’єр. (До речі, завтра за участю Президента України відбудеться широка нарада з питань цінової політики в державі).

А надійним способом навести лад на нафтовому ринку є модернізація вітчизняного нафтопереробного комплексу, зменшення вартості виробництва нафтопродуктів на українському ринку. Такі завдання отримав енергетичний блок, Міністерство палива та енергетики. Віктор Янукович також дав доручення віце-прем’єр-міністру Андрію Клюєву і міністру палива та енергетики Юрію Бойку активізувати роботу в цьому напрямі, зустрітися з постачальниками, виробниками. І долучити до цієї роботи ЗМІ — для прозорості.

Ще одне з найважливіших питань, яке порушувалося на засіданні, необхідність завершення переговорів з «Газпромом» щодо ціни на газ. Прем’єр доручив Юрію Бойку протягом 10 днів завершити переговори. «Ціна на газ, про яку сьогодні йдуть розмови, є несприятливою для України. Вона, за нашими розрахунками, не повинна бути вищою, ніж 150—160 доларів за кубометр», — переконаний головний урядовець.

Учора Кабмін затвердив положення про Національне агентство України з питань підготовки і проведення в Україні Євро-2012. У проекті держбюджету на 2008 р. на забезпечення діяльності агентства передбачено виділити 2,482 млн. гривень.

Фото Володимира РЕПІКА (Укрінформ).