Акція під такою назвою сьогодні стартує в нашій державі. Це вже другий етап загальнонаціонального проекту, метою якого є прагнення показати українцям і світові історично значиме, туристично-привабливе, красиве та унікальне обличчя України.

За результатами першого етапу акції було визначено «7 чудес України» — ними стали заповідник «Кам’янець», Києво-Печерська лавра, дендропарк Софіївка, Софія Київська, Херсонес Таврійський, заповідник «Хортиця» і Хотинська фортеця. Нині, за словами ініціатора акції Миколи Томенка (на знімку), за звання «природного чуда України» змагатимуться 100 нерукотворних природних феноменів: водоспади, каньйони, урвища, печери, вулкани тощо. До першого лютого 2008 року оргкомітети кожної області України, Києва та Севастополя пропонуватимуть до загальноукраїнського списку природних чудес до трьох об’єктів зі свого регіону. Ще 19 номенантів буде запропоновано за ініціативою наукових і громадських організацій. До 7 липня буде визначено 21 об’єкт, який претендуватиме на звання «природних чудес України». А після Інтернет-голосування та опитування експертів до 21 серпня буде визначено переможців акції.

М. Томенко також наголосив, що ця акція — не урядова чи партійна, а громадська. Її мета — привернути увагу не лише іноземців до української культурної та природної спадщини, а й змусити нас самих, місцеву владу, підприємців по-новому подивитися на те, в якому стані нині перебуває ця спадщина. Організатори акції зазначили, що цього разу було вирішено визначити природні чудеса країни, оскільки українська природа може стати унікальною візитівкою нашої держави, але природознавчою сферою наразі опікується лише вузьке коло фахівців-науковців, а місцеву владу мало цікавлять ці питання.

У свою чергу голова Державної служби туризму і курортів Анатолій Пахля висловив сподівання, що проведення такої акції позитивно позначиться на розвитку вітчизняної туристичної галузі, адже після першого етапу — визначення «7 чудес України», значно зріс потік екскурсантів до пам’яток культури — скажімо, в Херсонесі на 35 відсотків, на Хортиці — на 30, у Кам’янці — на 20 відсотків.