Учора Центральна виборча комісія зареєструвала 94 народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко, обраних на позачергових виборах 30 вересня. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі ЦВК. Однак тимчасові посвідчення, які дають право входу до зали Верховної Ради, отримали трохи більш як половина.

Інші кандидати в народні депутати, які до 16 листопада нинішнього року не подадуть документи на реєстрацію до ЦВК, автоматично вважатимуться такими, що відмовилися від мандата. Про це заявив перший заступник голови ЦВК Андрій Магера. За його словами, в такому разі мандат отримає наступний у партійному списку кандидат у народні депутати.

* * *

Президент України Віктор Ющенко наполягає на тому, щоб перше засідання парламенту відбулося вже в першій декаді листопада. Про це він заявив учора під час свого візиту до Румунії.

* * *

Затягування початку роботи парламенту триває, але вже не за допомогою суду, а через несформованість робочих груп, які мають готувати перше засідання. Про це заявив член ради Блоку Юлії Тимошенко, голова Української соціал-демократичної партії Євген Корнійчук, повідомляє прес-служба УСДП. «Наші політичні опоненти, на жаль, не поспішають реєструватися і здійснювати якісь активні дії, пов’язані з початком роботи парламенту», — сказав Євген Корнійчук. Він також зазначив, що опоненти демократичної коаліції роблять все для того, щоб коаліція не відбулася. «Нині тривають переговори, шукають серед наших партнерів і серед моїх колег по блоку тих, кого можна зацікавити і зірвати процес формування коаліції. Але я впевнений що всі уроки вже засвоєно і невдовзі демкоаліція стане реальністю», — зазначив він. Кандидат у народні депутати також наголосив, що закиди про нестабільність коаліції у 228 голосів, які звучать з боку Партії регіонів, безпідставні. «Ми хотіли б бачити у складі коаліції Блок Литвина. І ми запрошуємо їх до співпраці, але, на жаль, поки що відгуку немає, оскільки вони хочуть дочекатися, чим закінчиться коаліціада, а потім приєднатися до сильнішого», — сказав Євген Корнійчук.

А один із лідерів БЮТ Йосип Вінський учора заявив, що для міцності демократичної коаліції БЮТ та «НУ—НС» треба розв’язати дві проблеми: імперативного мандата і чіткої структуризації «Нашої України». Коментуючи намір створити на базі «НУ—НС» єдину партію, Вінський зазначив, що необхідність цього давно перезріла. Він також переконаний, що після відкриття першого засідання парламенту й обрання його керівництва буде проголосовано 12 законопроектів, які входять до коаліційної угоди. Однак, за його словами, про пакетне голосування не йдеться.

* * *

Імовірніше, Верховна Рада шостого скликання почне працювати після 19 листопада. Такий прогноз зробив кандидат у народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов. Він нагадав, що парламент протягом 30 днів має сформувати своє керівництво. У Конституції також передбачений термін у 60 днів для формування уряду. Проте регіонал виключив призначення Президентом Віктором Ющенком нових позачергових виборів парламенту у разі, якщо народні депутати не вкладуться в ці терміни. «Ні Президент, ні якийсь інший державний інститут не може оголосити ще одні позачергові вибори», — зазначив С. Ківалов. Оскільки згідно з Конституцією глава держави не має права розпускати протягом року парламент, що був сформований унаслідок позачергових виборів.

Інший регіонал Юрій Мірошниченко заявив, що регіонали все ще сподіваються на участь БЮТ у широкій коаліції і підтримають деякі закони з того пакета, який запропонують «НУ—НС» та БЮТ для першочергового голосування.

* * *

А в «НУ—НС» сподіваються, що Верховна Рада почне працювати вже 15 листопада. Їхні лідери Юрій Луценко та В’ячеслав Кириленко вкотре спростували інформацію про розбіжності всередині блоку, назвавши її «витівками політичних лузерів». Вони звинуватили своїх політичних опонентів у затягуванні відкриття сесії з метою завадити створенню в ній демократичної більшості. «Не ми, а наші політичні опоненти, які програли вибори, затягують відкриття сесії нового парламенту. Не ми, а вони проводили безглузді абсурдні судові процедури для того, щоб не дати можливості ЦВК оголосити результати вже в перший день після виборів і опублікувати їх», — зазначив Луценко.

Блок «НУ—НС» ще продовжує збирати підписи майбутніх депутатів під зобов’язаннями стосовно створення коаліції з БЮТ і вже сьогодні пообіцяв оприлюднити повний список тих, хто підтримав створення демократичної більшості або з якихось причин не підтримав.

* * *

А ось комуністи переконані, що вищий законодавчий орган почне працювати не раніше грудня. Такий прогноз зробив в інтерв’ю «Голосу України» кандидат у народні депутати Олександр Голуб. Стосовно можливої коаліції, він зазначив, що на сьогодні шанси рівні і для створення «помаранчевої» («НУ—НС» та БЮТ), і для коаліції національної єдності (ПР, КПУ, блок Литвина та частина «НУ—НС»). Принаймні нині, за словами Олександра Голуба, комуністи продовжують консультації «зі всіма реальними силами, які можуть ввійти до широкої коаліції». У разі, якщо у Верховній Раді буде створена так звана «демократична» коаліція, а її представники почнуть активно працювати над виконанням своїх передвиборних обіцянок, це загрожує фінансовими наслідками і нестабільністю гривні, застерігає його однопартієць Петро Цибенко. «Низка обіцянок, котрі дали «помаранчеві», досить витратні», — зазначив він.