В усякому разі, так стверджує керівник Геотехнічного інституту Василь Полевецький. Фахівці цієї установи проводять обстеження населених пунктів Новоселицького району Чернівецької області, які потерпають від зсувів. Найпроблемнішими є села Подвірне, Балківці, Несвоя та Припруття. В останньому випадку в районі активного зсувного процесу перебувають траси державного значення Київ—Чернівці та Чернівці—митний пост Мамалига.

— Новоселицький район насправді є проблемним, — розповідає Василь Іванович. — У зоні активних зсувів перебуває центральна частина села Припруття, забудовані житловими приватними будинками масиви у Подвірному, Балківцях та Несвої. У Подвірному в деяких будинках на околиці жити просто небезпечно. У центральній частині села, де зведено адміністративні будівлі та багатоповерхівки, перед початком робіт було проведено необхідні геодезичні дослідження. А у частині, де нині тривають зсувні процеси, таких досліджень ніхто не здійснював. Люди будували тут на свій ризик. У деяких селах генеральний план складали фактично за підручниками географії. І тепер маємо результат. Цю проблему не розв’язати на рівні області, бо необхідні величезні кошти. Адже держава, і це скрізь записано, зобов’язана забезпечити умови для життя людей.

— Тобто нині зсувні процеси активізуються?

— Що значить активізуються? Вони завжди активні. І проблемними є не лише названі села. Під загрозою Бояни, Магала, Слобода і багато інших населених пунктів. Згадайте, кілька років тому неочікувано утворилося величезне провалля серед пасовиська в селі Рингач. Уже потім з’ясувалося, що там є карстове провалля, про яке ніхто не знав. А якби на цьому місці збудували школу, житлове приміщення будь-що? У селі Припруття — через те, що організація, яка проводила монтаж газових мереж, не врахувала геологічні особливості, просто розірвало газову трубу. Добре, мешканці помітили. А скільки газових мереж у небезпечних зонах прокладено під землею? Саме у згаданих районах газові мережі прокладено без будь-якого врахування можливості зсувів. Мешканці цих сіл практично живуть на пороховій діжці.

— На якому рівні зараз проводяться роботи з усунення наслідків зсувів?

— Цим фактично опікується лише райдержадміністрація та певною мірою Управління з надзвичайних ситуацій. Роботи ведуться лише на рівні рекогносцировки. І за нинішніх обсягів фінансування на щось більше розраховувати не доводиться.

Нині виконкому, зокрема Подвірнянської сільської ради, рекомендовано продовжити фахове обстеження зсувної території, забезпечити нагляд за станом будівель. У разі необхідності — відселити мешканців будинків, що перебувають у межах небезпечної зони. На думку Василя Полевецького, роботи, спрямовані на зупинення зсувів, у цьому селі коштуватимуть дорожче, аніж будівництво нового житла для потерпілих.

За словами заступника голови Новоселицької райдержадміністрації Світлани Скрикуляк, поки що фінансування витрат, виділених на усунення проблем зсувів, здійснюється винятково за рахунок коштів резервного фонду районного бюджету. Хоча ще торік облдержадміністрацію повідомляли про зсувні процеси у Подвірному, Балківцях, Слободі, Несвої, а також Припрутті та Строїнцях. Поки що вдалося провести геодезичну зйомку, частково відшкодувати збитки мешканцям постраждалих будинків, провести заліснення зсувних ділянок. Але ці заходи аж ніяк не здатні вирішити питання. Села на карстових порожнинах невпинно зсуваються. І якщо своєчасно не буде вжито відповідних заходів на рівні держави, це загрожує справжньою катастрофою.

На фото: провалля ґрунту біля траси Чернівці—Київ.

Фото автора.