Моніторинг депутатської діяльності самоврядних організацій Тернопільської області має намір здійснити обласна громадська організація «Спілка власників землі» за участі Комітету виборців України і фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Проект стартував під назвою «Тернопілля: рік після виборів. Що змінилося?». Упродовж семи місяців аналізуватиметься, як депутати обласної і сімнадцяти районних рад виконують свої передвиборні обіцянки. Партіям і блокам нагадають про політичну відповідальність і програми, з якими вони йшли на вибори, а також про необхідність щороку звітувати перед громадою. Особливу увагу приділятимуть проблемам сільського населення, майбутнього землі.

За словами автора проекту Лариси Римар, виборці Тернопільської області отримають вичерпну інформацію про діяльність делегованих ними до місцевих рад політичних сил, про ефективність роботи самоврядних органів, обраних за партійною системою. Їм запропонують механізм постійного контролю за обраними представниками влади. Зокрема, при обласній та районних радах передбачається створити дорадчі консультативні ради. З результатами моніторингу ознайомлять і лідерів партій.

Проект має сприяти активній громадській позиції виборців, адже перегони до місцевих органів самоврядування не за горами і дуже важливо, щоб ми навчилися врешті-решт обирати не серцем, а розумом, відчувати відповідальність за свій вибір.