І сьогодні невідома доля багатьох, хто пропав безвісти на фронтах Великої Вітчизняної війни. Тисячі наших співвітчизників не відають, в якій землі лежить прах їхніх дідів та батьків, братів та сестер. Пошуковці й досі знаходять стихійні поховання радянських воїнів.

Позаминулорічна осінь принесла гіркі повідомлення про знайдені останки наших бійців біля села Чапаєвка Виноградненської сільської ради Токмацького району. У невідомих похованнях, розкопаних і досліджених пошуковцями з Токмака, Бердянська, Молочанська та Оріхова, покоївся прах 472 радянських солдатів і офіцерів, які полягли під час штурму фашистських оборонних укріплень. Саме тут у жовтні 1943-го проходила гітлерівська лінія оборони «Вотан», яка призупинила наступ наших військ після визволення ними містечка Молочанськ. Фашисти окопалися на Пришибських висотах, прикритих крутими берегами річки Молочної і потужними фортифікаційними укріпленнями завдовжки 140—160 кілометрів (аж до Мелітополя). Вглиб лінія «Вотан» подекуди сягала 40 кілометрів. Радянським військам протистояли вояки 6-ї та 17-ї німецьких армій.

У результаті жорстоких боїв частини 2-ї гвардійської, 44-ї, 5-ї ударної та 8-ї повітряної армій Південного фронту зламали гітлерівську оборону. Однак самі зазнали тяжких втрат. За визволення Токмацького району віддали своє життя понад 13 тисяч наших бійців. Їхній прах покоїться в 57 братських могилах. А в жовтні 2005 року поблизу села Чапаєвка з’явилася ще одна, вже повоєнна.

Перепоховання знайдених тут загиблих 472 радянських воїнів стало одним з найбільших на теренах колишнього Союзу після його розпаду. Поблизу Чапаєвки відкрили меморіальний комплекс. Історія штурму Пришибських висот привернула увагу не лише пошуковців, а й усієї громадськості. З’ясовується, у прориві гітлерівської оборонної лінії «Вотан» брав участь і жіночий штрафний батальйон. Поки що пошуковцям вдалося знайти останки 32 молодих жінок. Їх теж перепоховано на території меморіалу, де височіє семиметровий дубовий хрест і встановлено чавунний пам’ятник — надломлена троянда.

Саме тут днями відбулося урочисте перепоховання останків ще 28 радянських воїнів, котрі загинули під час прориву гітлерівської лінії оборони «Вотан». У скорботній церемонії взяли участь керівники місцевих органів влади, мешканці району, ветерани Великої Вітчизняної війни та делегація з Донецької області, чиї рідні й земляки полягли на цій землі.

Запорізька область.