Партія «Народний Союз «Наша Україна» неухильно дотримуватиметься домовленостей з БЮТ про створення демократичної коаліції — таке рішення одностайно ухвалила президія партії після розгляду питань підготовки роботи нового парламенту. Виходячи з цього, президія «НУ—НС» розцінюватиме будь-які заклики до переговорів про коаліцію з Партією регіонів як такі, що суперечать рішенням партії та Угоді про створення виборчого блоку «Наша Україна—Народна самооборона». Стосовно ж дискусій навколо коаліційної угоди між БЮТ і «НУ—НС», то член політради блоку Микола КатеринЧук вважає, що вони не вплинуть на створення коаліції. Під час учорашньої прес-конференції він зазначив, що розбіжності у поглядах на певні пункти коаліційної угоди означають, що йде нормальний демократичний процес обговорення цього документа. Однак він вважає, що ця дискусія не вплине на голосування за створення коаліції та обрання глави парламенту і Прем’єр-міністра. При цьому він додав, що Юрій Єхануров також проголосує і за кандидатуру Голови Верховної Ради від «НУ—НС», і за Ю. Тимошенко як Прем’єр-міністра. Також М. Катеринчук повідомив, що блок «НУ—НС» не отримував офіційної пропозиції від Блоку Литвина про кандидатуру лідера блоку Володимира Литвина на посаду Голови Верховної Ради. «Конкретних пропозицій від Блоку Литвина ще не було, але якщо з’явиться така пропозиція, то «НУ—НС» її розглядатиме», — сказав він.

Торкнувшись роботи майбутнього парламенту, М. Катеринчук звернув увагу, що голосування законопроектів у пакеті не передбачено Регламентом Верховної Ради, оскільки всі законопроекти спочатку потрібно розглянути у комітетах. Водночас він не виключив можливості пакетного голосування, якщо до Регламенту Верховної Ради буде внесено певні зміни. Нагадаємо, що «НУ—НС» та БЮТ мали намір проголосувати пакетом за 12 законопроектів. Зокрема, в понеділок президія «Народного Союзу «Наша Україна» остаточно парафувала шість із них. За повідомленням кандидата в народні депутати від блоку «НУ—НС» Ксенії Ляпіної, досягнуто згоди стосовно проекту змін до закону про Кабінет Міністрів, змін до Конституції, які передбачають зняття депутатської недоторканності і пільг, стосовно законопроекту, який конкретизує положення про вихід або невходження депутата до фракції. Разом з тим «НУ—НС» не погоджується з пропозицією, яка вже з 2008 року передбачає скасування призову до лав Збройних сил України, зобов’язання повернути протягом двох років заощадження з Ощадбанку СРСР, продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

Тим часом учора ще один представник «НУ—НС» Тарас Стецьків припустив, що за результатами домовленостей Першим віце-прем’єр-міністром може стати Олександр Турчинов, а віце-прем’єром з питань паливно-енергетичного комплексу — Віталій Гайдук. Окрім того, якщо Віктор Пинзеник не стане міністром фінансів, то О. Турчинов очолюватиме ще й Мінфін, а В. Пинзеник може очолити Міністерство економіки. При цьому він не виключив, що Верховну Раду може очолити секретар РНБО Іван Плющ. «Це вирішуватиме наша фракція, яка сьогодні вирішила підтримати В’ячеслава Кириленка на цю посаду. Хоча у фігур такого масштабу, як Іван Степанович, завжди є шанс, якщо він зуміє нас переконати в доцільності його призначення і це підтримає Президент. Але глава держави — як лідер блоку — теж повинен ухвалювати мотивоване рішення», — зазначив Т. Стецьків.

***

Блок «Наша Україна — Народна самооборона» збирає підписи кандидатів у народні депутати, якими вони засвідчать своє бажання увійти до парламентської коаліції. Про це повідомив на прес-конференції на тему «Перспективи формування парламентської коаліції» Микола Катеринчук, член політради блоку «Наша Україна — Народна самооборона», лідер Європейської партії України.

М. Катеринчук висловив переконання, що в новому парламенті буде сформовано коаліцію демократичних сил, запевнивши, що в блоці «НУ—НС» не буде проблем із голосуванням під час обрання прем’єра та Голови Верховної Ради. За його словами, на засіданні президіуму партії «Наша Україна» обговорювалася позиція одного з очільників «НУ—НС» Юрія Єханурова, котрий має власну думку щодо процесів формування коаліції. Однак М. Катеринчук переконаний: це не вплине на результат голосування, і Ю. Єхануров проголосує за кандидатуру Голови Верховної Ради від «НУ—НС» та Юлії Тимошенко на посаду прем’єра.

Можливість утворення широкої коаліції М. Катеринчук виключив, а на запитання, що він робитиме, якщо таки буде створено коаліцію за участю Партії регіонів, відповів: «Покладу мандат».

Офіційної пропозиції від Блоку Литвина про висування кандидатури Володимира Литвина на посаду глави парламенту «НУ—НС» не отримував, повідомив М. Катеринчук. «Конкретних пропозицій від Блоку Литвина ще не було, — сказав політик. — Якщо буде така пропозиція, «НУ—НС» її розглядатиме, щойно вона надійде». А на запитання, чи може «НУ—НС» віддати Блоку Литвина посаду Голови Верховної Ради заради компромісу із цією політичною силою, зазначив: «Усе залежатиме від Литвина. Будь-які рішення з формату коаліції визначаються колегіально на політраді блоку».

Серед першочергових завдань, які необхідно буде вирішити новообраному парламенту, щойно він почне працювати у пленарному режимі, М. Катеринчук назвав прийняття держбюджету на 2008 рік, ухвалення нового Податкового кодексу, відокремлення політики від бізнесу, першим кроком до чого має стати скасування депутатської недоторканності. Він також висловився проти ідеї «пакетного» голосування під час обрання прем’єра та глави парламенту.