Цей вислів, що, звісно ж, більше характеризує побажання в галузі вітрової енергетики, хоча не менш актуальним за суттю є і для сонячної, гідроенергетики та інших напрямів.

Лише на двадцятому році незалежності в Україні серйозно взялися за те, щоб спробувати скористатися тим, що буквально «лежить» під ногами. На Кіровоградщині це роблять у рамках програми енергоефективності в фермерському господарстві «Омельяненко» в селі Іванівка Новоукраїнського району. Будівництво першої в області сонячної електростанції (СЕС) у фермерському господарстві завершили в грудні 2012 року. Протягом першого півріччя 2013-го отримували членство в енергоринку України. Нарешті з 1 липня минулого року набули право на реалізацію виробленої електроенергії за «зеленим» тарифом. Потужність станції до 1,3 МВт за годину. З урахуванням специфіки роботи сонячних електростанцій (залежно від сонячної активності протягом доби) влітку щоденно виробляють від п’яти до дев’яти МВт, та, відповідно, до десяти тисяч МВт на рік. Будівництво вартістю 2,6 млн. євро планують окупити за п’ять-шість років. Вартість щомісячного обслуговування СЕС — 16 тисяч гривень. От і вся математика.
Крім того, за взаємозаліком здійснюються перерахунки ПДВ. Держава враховує зобов’язання підприємства з ПДВ у рахунок відшкодування ПДВ по сонячній електростанції.
Директор господарства Сергій Омельяненко вже стоїть на порозі будівництва ще одного енергоблока СЕС на 90 кВт — для власних потреб. Планує, що затрати — майже 180 тисяч євро — окупляться за ті самі п’ять-шість років, що й промислова СЕС. Адже сьогодні за кожен кВт спожитої електроенергії підприємство платить 1,25 грн., підтримуючи в такий спосіб ще й побутових споживачів.
Крім вдалого бізнесового проекту та перспективи забезпечення власних потреб дешевою енергією, Сергій Омельяненко бачить великі перспективи в розвитку «зеленої» енергетики загалом. Адже вартість сонячних елементів та інших компонентів СЕС постійно знижується, відповідно знижується і вартість електроенергії, а отже — й тарифи для споживачів.
Наслідуючи позитивний приклад, будівництво сонячних електростанцій запланували в Бобринецькому, Компаніївському та Устинівському районах.
 
с. Іванівка
Новоукраїнського району
Кіровоградської області.
Фото автора.
Від першої особи
Сергій Омельяненко, директор ФГ «Омельяненко»:
«Енергія, отримана з відновлюваних джерел — таких як вітер, вода чи сонце, має незаперечні переваги. Вона невичерпна і не забруднює навколишнє середовище. 
Наприклад, у Польщі в обсягах енергії, яку одержує споживач, понад 10 відсотків має походити з відновлюваних джерел. В Україні цей показник не становить сьогодні навіть одного відсотка».
Довідка
«Зелений» тариф (в англійській мові зазвичай використовується термін Feed-іn tarіff) — економічний механізм, спрямований на заохочення генерації електроенергії відновлюваною енергетикою.
Опосередкований тариф. Сьогодні державний оператор формує тарифи на електроенергію для населення та промислових споживачів із кількох складових. Атомні електростанції постачають електроенергію у загальнодержавну мережу за вартістю близько 30 коп. за один кВт; гідроелектростанції — 70 коп; теплові — вже до 1 грн.; сонячні електростанції — за розцінками, близькими до 46 євроцентів за кВт (залежно від часу введення СЕС в дію та інших умов). На сьогодні це, ні мало ні багато, але більше семи гривень за кВт. Як то кажуть, за безпеку треба платити. А безпечне екологічне майбутнє потребує особливих затрат. З цієї сукупності, після обленерго, й народжується звичний для побутових споживачів тариф, який, знову-таки, різнорівневий.
Перспективи приватних домоволодінь. Від 2014 року для продавців обладнання для СЕС на новому ринку малих електростанцій на дахах домоволодінь (до 10 кВт) можуть відкритися нові можливості. Даний сегмент ринку отримує «зелений» тариф на рівні 0,35 євро за 1кВт-годину виробленої електроенергії.
Однак перспективи цієї частини ринку поки що вельми туманні, оскільки в Україні досі не розроблений механізм реалізації (ні з технічної, ні з бюрократичної точки зору) власниками СЕС приватних домоволодінь свого права на отримання «зеленого» тарифу.
Сергій Омельяненко біля свого сонячного дітища.