Керуючий міжнародним донорським фондом з енергоефективності й екології (обсягом 93 мільйони євро) Е5Р Андерс Лунд повідомив на прес-конференції у офісі Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) про підписану днями угоду з теплокомуненерго Луганська щодо модернізації системи централізованого опалення.

На подробицях ніхто навіть не наполягав, надто вражав самий факт рішення потужного інвестора, який вкладає гроші в нестабільний поки що регіон. Поза тим пригадалося: ще на фініші минулого року в Лондоні Асамблея вкладників Е5Р схвалила надання нових грантів на реалізацію запропонованих ЄБРР і Північною екологічною корпорацією (НЕФКО) проектів з модернізації централізованого теплопостачання у Донецьку, Луганську і Сєверодонецьку. На загальну суму 15,5 мільйона євро.

Зараз, інформує Андерс Лунд, у портфелі Е5Р уже 15 інвестиційних проектів. Про багато які з них в регіонах добре начувані. В Житомирі й Рівному за участі грантів та інвестиційних кредитів також оновлюють централізоване опалення — замінюються старі труби, котельні пристосовують до роботи на біопаливі, зводять індивідуальні підстанції, тощо. Вартість проекту в Житомирі на 16 мільйонів євро кредитує найповажніший донор — ЄБРР. У Дніпропетровську очікують на реалізацію проекту з підвищення енергоефективності понад 700 громадських споруд, у Запоріжжі — з вдосконалення системи водовідведення та гарячого водопостачання, що дасть змогу кардинально покращити якість комунальних послуг.

Керівник сектору енергоефективності й відновлювальної енергетики в Представництві ЄС в Україні Юрате Юодснукіте каже про щонайменше 70 мільйонів євро інвестицій у енергозбережні проекти. На її погляд, це конче треба для того, щоб Україна не випереджала утричі-вчетверо європейські країни за енергоємністю своєї продукції, не посідала перше місце у Європі за обсягами викидів вуглекислого газу.

Тим часом Андерс Лунд показував присутнім дивовижні слайди. Виходило, що дешеві кредити і європейські підходи до розв’язання енергетичних проблем дають неабиякий ефект. Так, 15-річне функціонування дев’яти озвучених на прес-конференції проектів сукупно дають змогу заощаджувати щороку понад 772000 мВт-годин електроенергії. Умовно кажучи, цього задосить, щоб забезпечувати електроенергією місто з населенням 565 тисяч осіб упродовж року. За такий само проміжок часу проекти фонду можуть скоротити річні викиди СО2 — на більш як 272 181 тонну. Такий ефект можна одержати, якщо усунути з доріг понад 121 тисячу автомобілів.

Таблицю взято з прес-релізу Е5Р.

Довідково

Створений 2009 року Е5Р для сприяння інвестиціям є механізмом колективного інвестування. Він акумулює фінансові внески від ЄС та групи з понад 10 країн, у тім числі й України ( див. таблицю). Ці кошти використовуються для надання позик та грантів на проекти в муніципальному секторі. Гранти надаються додатково до кредитів за помірними ставками від ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, Міжнародної фінансової корпорації, Північної екологічної фінансової корпорації, Північного інвестиційного банку, Світового банку. Цього року країна може розраховувати на 40 мільйонів євро таких грантів, що обіцяє до 200 мільйонів євро кредитів. З другого боку, Е5Р від самого початку замислювався як ініціатива ЄС з розширення рамок Східного партнерства, у центрі якої стояла Україна.