Минулої суботи секретар РНБО Іван Плющ представив адміністративно-господарському активу Житомирщини нового керівника області: своїм указом Президент України Віктор Ющенко призначив тимчасово виконуючим обов’язки голови ОДА Юрія Забелу, котрий донині працював головою Макарівської райдержадміністрації на Київщині.

За неповних три роки він став уже п’ятим, кому нинішній глава держави доручає очолювати регіон. Якщо для його попередника Юрія Павленка призначення на цю посаду стало поверненням у рідний край батьків — вони родом з Ємільчинського району Житомирщини, то Юрій Забела сам виріс у тому ж таки Ємільчинському районі. Народився він там 1964 року, закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут. А подальша трудова діяльність нерозривно пов’язана з Макарівським районом сусідньої області: працював головним зоотехніком радгоспу «Київський», з 1995 року керував у селі Маковище ТОВ «Агрофірма «Київська», а в грудні 2006-го очолив РДА.

У день призначення Юрія Забели тимчасовим виконувачем обов’язків голови Житомирської ОДА на сайті Соцпартії значилося, що він очолює Макарівську райорганізацію цієї партії, проте Юрій Володимирович заперечив це, повідомивши, що у серпні вийшов із лав СПУ через незгоду з діями її керівництва і тепер є «нашоукраїнцем». Брат нового керівника області Леонід Забела очолює сільгосппідприємство в Ємільчинському районі, а також районну організацію Партії регіонів.

Новий очільник області став тре-тьою підряд людиною на ім’я Юрій, котрого призначено керувати областю. З його приходом припинилося ворожіння на кавовій гущі, «кого нам пришлють», зате можна продовжувати гадати на тему, наскільки тимчасовими є букви «т. в. о.» перед назвою посади. А ще про те, як складуться стосунки нового керівника ОДА з головою облради Іриною Синявською, котра навесні вийшла з «Нашої України» — через незгоду з політикою, яку проводила ця партія. З двома попередніми Юріями голова облради «не зійшлася характером».

Житомир.