Стотисячному Кам’янцю-Подільському тепер заздрять навіть обласні центри. Кам’янчани продемонстрували, що освітлення потребує розробки цілої стратегії, а коли програма втілюється в життя, то робить справжні дива. Скажімо, ще років десять тому в це історичне місто вночі краще було не потикатися, а нині туристи залюбки оглядають вигадливо підсвічені пам’ятки й у вечірній час. Їдуть сюди спеціально заради нічної феєрії світла.

За останні чотири роки вогнями засяяли не лише центральні вулиці та площі, а й окраїни. Повністю нові мережі збудовано у віддалених мікрорайонах Підзамче, Смирнова, причому навіть за благодійні кошти підприємств, банків. Щоб мисливці за кольоровими металами не обрізали дроти, перейшли на самонесучі кабелі.

Тоді як чимало комунальних підприємств в державі балансують на межі банкрутства, спеціалізоване «Міськліфтсвітло» працює та розвивається в гарному ритмі. Очолює колектив Володимир Крилов, якого сміливо можна назвати патріархом комунальної служби. Прийшов він сюди п’ять років тому, прийняв одні збитки та проблеми. Але минуло трохи часу — і міська влада повела мову з Володимиром Ульяновичем про те, а чи не взяв би він, керівник тодішнього «Міськсвітла», під свою опіку ще одну вмираючу «господарку» —ліфти в багатоповерхівках. Об’єднання пройшло не гладко, ліфтери протестували, вимагали негайної виплати заборгованої зарплати. Крилов набрав нові кадри, навчив їх. А через два роки, коли відновили роботу всіх ліфтів, попередній начальник ліфтового господарства прийшов влаштовуватися в «Міськліфтсвітло» на роботу.

Щоправда, з ліфтами є проблеми й сьогодні. Практично всі вони вже відпрацювали свій ресурс, а замінити одразу всі неможливо, бо лише один коштує 220 тисяч гривень. Підприємство реконструювало вже п’ять ліфтів, використавши місцеві кошти. Зробили б і більше, та державна субвенція затрималася.

Хтось із аналітиків пожартував, що вибори міського голови виграє той, хто ефективно займається освітленням. Це правило можна було б застосувати і до Олександра Мазурчака, міського голови Кам’янця. Освітлення міста, справді, працює на імідж влади. А підґрунтя, «опору» творить невеликий колектив комунального підприємства, в якому, до слова, всі передплачують «Голос України» і через нашу газету хочуть донести до владців з усіх куточків країни: українці заслуговують гідного життя в гарно освітленій державі.

Хмельницька область.

На знімку: міська Ратуша просто чарівна вночі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.