Розпочалася підготовка до першого засідання новообраної Верховної Ради — учора тривала робота на рівні партій і блоків, котрі потрапили до парламенту. Всі майбутні фракції вже делегували своїх представників до робочої групи. За словами бютівця Андрія Шкіля, зараз майбутні парламентарії узгоджують дату проведення першого засідання Верховної Ради, визначають групу людей, які виконуватимуть роль головуючих у президії. А невдовзі над забезпеченням проведення першого пленарного засідання розпочне працювати апарат парламенту.

Тим часом, «регіонали» прогнозують, що Верховна Рада запрацює не раніше 20 листопада. Про це заявив представник цієї політичної сили Володимир Зубанов. «Робоча група повинна визначити, яким чином працюватиме парламент, хто сидітиме в президії, є пропозиції Президента, щоб після обрання Голови Верховної Ради і розподілу комітетів розглянути декілька важливих, на його погляд, законів», — сказав він.

* * *

Окрім суто організаційних питань, які належить вирішити парламентаріям перед офіційним відкриттям першої сесії Верховної Ради VІ скликання, нової гостроти набувають перемовини щодо формату майбутньої парламентської коаліції. Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України, «регіонал» Микола Азаров в інтерв’ю одному з телеканалів заявив, що він не вірить у те, що БЮТ і «НУ-НС» утворять парламентську коаліцію. А відповідаючи на запитання про можливість створення коаліції з блоку «НУ-НС» і Партії регіонів, Микола Янович сказав, що у «регіоналів» є різні думки щодо доречності створення такої коаліції.

«Одні вважають, що варто створити широку коаліцію Партії регіонів і блоку «НУ-НС», тому що треба забезпечити наступність роботи нашого уряду і результатів його роботи, що заради цього варто піти на створення широкої коаліції, — зазначив М. Азаров. — Інші — що варто дати можливість блоку «НУ-НС» і БЮТ реалізувати всі свої численні обіцянки перед виборами».

За словами політика, всі домовленості про створення нової парламентської коаліції мають бути публічними, щоб громадськість могла контролювати обіцянки політиків, а партії та блоки повинні оголосити програмні принципи та підходи, на яких можливо утворити коаліцію. Водночас нині, за словами М. Азарова, Партія регіонів не веде ні з ким жодних консультацій чи перемовин про створення коаліції та можливого розподілу посад.

«Ми ведемо обмін думками — найзагальніший», — сказав він, додавши, що «регіонали» не голосуватимуть за кандидатів від демократичної коаліції на посади Прем’єр-міністра й Голови Верховної Ради. Єдиним кандидатом на посаду глави уряду від цієї політичної сили є Віктор Янукович, а варіанти голосування за кандидатів від БЮТ і «НУ—НС» навіть не розглядають.

Крім того, регіонали вважають, що Універсал національної єдності був правильним кроком на шляху консенсусної політики. Про це на вчорашній конференції «Консолідації демократії: перспективи для України» заявив кандидат у народні депутати від Партії регіонів Юрій Мірошниченко. З огляду на це, регіонали пропонують повернутися до роботи у форматі «круглих столів». На його думку, Універсал національної єдності був важливим кроком на шляху консенсусної політики, і «прикро, що не всі політики взяли участь у принаймні фіксації домовленостей». «Шлях був правильний, треба йти тим шляхом, робити висновки й повертатися до цього, збирати ще один «круглий стіл», шукати те, що нас об’єднує, й ті питання, з яких ми не можемо домовитися, винести на референдум», — зазначив Юрій Мірошниченко.

* * *

У БЮТ також бачать певні складнощі з утворенням демократичної коаліції. Володимир Полохало, за повідомленням УНІАН, вважає найімовірнішим сценарій, за яким буде утворено коаліцію демократичних сил. «Наскільки вона буде тривалою, стійкою і дієздатною — тут буде багато ситуативного», — сказав він. На погляд політика, створення широкої коаліції може бути лише у форматі «НУ-НС» — Партія регіонів», але для цього повинна виникнути «критична маса» в самій «НУ-НС».

* * *

У свою чергу, блок Литвина заявив про намір висувати кандидатуру свого лідера Володимира Литвина на посаду Голови Верховної Ради в разі утворення коаліції за участю цієї політсили. Про це повідомив представник блоку Михайло Сирота. «Залежно від формату більшості у парламенті, висовуватиметься кандидатура Голови Верховної Ради. Тому, якщо ми матимемо формат більшості за участю блоку Литвина, це можливо», —сказав він, наголошуючи на тому, що В. Литвин — «один із найкраще підготовлених політиків, котрий міг би виконувати функції глави парламенту». Тоді як сам В. Литвин виступає за початок формування парламентської більшості після виборів глави парламенту.

* * *

У блоці «НУ-НС» тривають внутрішні дискусії щодо ймовірних коаліційних об’єднань. Представник блоку Юрій Ключковський, хоча й прогнозує створення демократичної коаліції, каже, що усвідомлює «складнощі діяльності коаліції у 228 депутатів». В інтерв’ю журналістам він наголосив, що для діяльності такої коаліції необхідно буде докладати багато зусиль і шукати компроміс з рештою складу парламенту. І визнав, що для ефективного державного управління було б краще, якби парламентська коаліція об’єднала якомога більше фракцій. «У цьому сенсі широка коаліція з трьох фракцій була б кращим варіантом, оскільки опозиція залишилася б у значній меншості, — сказав Ю. Ключковський. — Однак для створення широкої коаліції необхідно шукати точки дотику. У «НУ-НС» таких точок дотику незрівнянно більше з БЮТ, аніж з Партією регіонів у цих конкретних політичних умовах».

* * *

Не стоять осторонь коаліціади й комуністи. Представник КПУ партії Олександр Голуб, за повідомленням прес-служби партії, заявив: «Формування коаліції національної єдності в новому парламенті можливе за однієї умови: якщо її основу складуть Партія регіонів, КПУ, блок Литвина і їх підтримає прагматична частина депутатів, які входять до складу БЮТ чи «Нашої України». Утворення коаліції між ПР і «НУ-НС» О. Голуб вважає малоймовірним, оскільки в такому разі Партія регіонів опиниться в «ідеологічно підлеглому стані». Політик прогнозує перехід БЮТ в опозицію, що дасть Юлії Тимошенко «додаткові козирі» для ефектного і вдалого проведення президентської кампанії. На його погляд, можлива також інша конфігурація: формально буде створено «помаранчеву» коаліцію між БЮТ і «НУ-НС», а реальна більшість у парламенті, яка голосуватиме за ті чи інші законопроекти, буде абсолютно іншою.