Про судна «ріка-море», англійську для водіїв, втрачені документи і 228 годин вільного часу говорили в Донецьку учасники виїзного засідання оргкомітету із підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2009 року із футболу серед юнаків до 19 років.

Донецька область на 70 відсотків готова прийняти Євро-2009, заявив голова обласної ради Анатолій Близнюк. Водночас він кинув докір у бік центральної влади, яка до останнього начебто «забула» про проведення юнацького чемпіонату: «Складається враження, що політично Євро-2012 простежується, однак реальних дій мало. Не спостерігається активності органів державної влади. Час іде, а вирішення питань Євро-2009 фактично скинуто на місцевий рівень». На думку керівника області, обидва чемпіонати — і юнацький, і «дорослий» — слід розглядати як один загальнонаціональний проект.

Матчі юнацького європейського футбольного турніру пройдуть з 21 липня по 2 серпня 2009 року в Донецьку та Маріуполі. За підрахунками оргкомітету, за 16 днів буде проведено 15 матчів за участю 8 команд. Очікується, що до регіону приїдуть тисячі уболівальників, які поза відвіданням матчів матимуть 228 годин вільного часу. «Ми ще не розпочинали побудову системи громадської безпеки, — зазначив А. Близнюк. — Ми прийматимемо 30-50 тисяч людей, які розуміють громадську безпеку не так, як ми».

За словами начальника ГУ МВС України в Донецькій області Михайла Клюєва, підготовка особового складу триває вже зараз: досвідом проведення великих спортивних змагань діляться колеги з-за кордону. Керівник обласної міліції прогнозує, що однією з проблем може стати втрата іноземними гостями документів: «Якщо в Києві безліч консульств, то у нас — лише два. А гублять документи масово: пиво, горілчані напої...»

Першочерговими заходами із підготовки до Євро-2009 стануть будівництво в Донецьку нового стадіону на 50 тисяч місць і спорудження нової злітно-посадочної смуги і аеровокзального комплексу міжнародного аеропорту «Донецьк». Крім того, для розміщення гостей будуть капітально відремонтовані студентські гуртожитки на 8,5 тисячі місць. А в Маріуполі навіть готові поселити уболівальників на суднах типу «ріка-море» (до двох тисяч осіб).

Загалом у рамках спільного проекту Євро-2009 та Євро-2012 буде створено 30 тисяч місць у готелях та гуртожитках, не рахуючи альтернативного розміщення. Будуть підготовлені дві тисячі медичних працівників і волонтерів, головним чином — студентів-гуманітаріїв зі знанням іноземних мов. Навіть від водіїв автобусів, які перевозитимуть команди, вимагатимуть знання англійської. Готується видання путівника кількома мовами, розробляються схеми туристичних маршрутів, складається «культурна програма».

Загальна вартість проекту становитиме 32,6 мільярда гривень, або майже 6,5 мільярда доларів. Із них більше половини — інвестиції приватного бізнесу. «Для такого проекту обсяг фінансових ресурсів не може бути меншим, — заявив голова Донецької обласної ради. — Це —інвестиції в імідж. І прибутки зможуть підрахувати нові покоління донеччан».

Віце-прем’єр-міністр України, голова оргкомітету Євро-2009 Дмитро Табачник погодився із докорами місцевої влади в недостатній увазі до підготовки чемпіонату з боку центральних міністерств і відомств. «Через вибори ми втратили чимало часу. Маю на увазі центральні органи влади, — пояснив він. — У Донецьку, Дніпропетровську, Одесі робота йде набагато краще. Міські голови працювали в цьому напрямку досить активно». На думку віце-прем’єра, Євро-2009 —можливість отримати неоціненний досвід усім, хто причетний до організації «дорослого» чемпіонату.