Донецький академічний музично-драматичний театр готується святкувати 80-річчя

До ювілею театр підійшов із вагомими досягненнями. Втім, у минулому сезоні зазнав і втрат. Найсумніша з них — пішов із життя легендарний актор Геннадій Горшков. Він грав у виставах-флагманах, які роками збирали повні зали. «Поминальна молитва», «Дерева помирають стоячи», «Підступність та кохання» тепер щезли з репертуару. Генеральний директор—художній керівник театру Марко Бровун каже, що не має морального права кимсь замінити Горшкова в цих виставах.

Але порожнеча, що виникла на афіші, має бути заповнена. Чим —ще не вирішили. Є вибір: мюзикл «Блукаючі зірки» за Шолом Алейхемом, трагікомедія «Загнаних коней не пристрілюють, чи не так?» Х. Маккоя чи музична комедія «Пташка в клітці» Ж. Фейдо. Робота над однією з цих вистав почнеться з 2008 року.

Новий вимір творчості донецького театру — суто музичний. Першими гучними досягненнями на цьому шляху стали незвичні для практики муздрамтеатрів балети для дітей — «Академія тітки Клави» та «Петя і вовк» і масштабна опера-модерн «Весілля Фігаро». Цю оперу театр з успіхом показав на гастролях у Києві.

Ще одне поле для експерименту — мала сцена. Тут з’явилася досить суперечлива вистава «Хто боїться Вірджинії Вульф» за п’єсою Е. Олбі (режисери Дмитро Лазорко та Андрій Романій). Неважко передбачити, що наступний крок мав би продовжити серію експериментів і знову стати випробуванням для глядача. Марко Бровун вкотре заявив: «Ми ще ніколи не працювали в такому напрямі». Нова музична вистава, за постановку якої взявся режисер і композитор Олексій Коломійцев з Харкова, зветься «Вівісекція». Це трагіфарс із коротких рок-новел. У центрі уваги — долі тварин, за якими мають вгадуватися люди! Що саме побачить глядач, ще не відомо, але, судячи з усього, це буде приголомшливо. Трохи згодом на малій сцені планується постановка п’єси «Мій бідний Марат» Олексія Арбузова.

Театр зважився й на велику балетну постановку — «Ромео і Джульетта» у трактовці Василя Маслія. Це може бути успішно, тим більше, що творчі сили балету поповнилися новими іменами. Склад вокалістів, оркестру і драматичних акторів також збільшився кількісно і якісно.

Продовжить роботу Олександр Школьник, котрий зарекомендував себе досвідченим постановником комедій. На початку нового року він покаже глядачам комедію Камолетті «Боїнг-Боїнг», відому як найчастіше виконувана в світі французька п’єса. До ювілею Гоголя в планах театру — сучасна інтерпретація «Сорочинського ярмарку» в постановці Анатолія Канцедайла.

Це лише частина планів майбутнього сезону, в якому проведуть фестиваль «Театральний Донбас 2008» і розширюватимуть географію гастролей. До речі, нещодавно (вперше з 1933 року) театр відвідав з гастролями Харків, де колись починалася його історія.