«Проштовхнути» велетенський пакет погано пророблених документів не вдасться

Учора у Вищому адміністративному суді тривали слухання за позовом п’яти політичних сил до Центральної виборчої комісії. А в середу близько 19.00 представник у судовому засіданні від Соціалістичної партії Валерій Кочетов залишив судову залу ВАСУ через погіршення самопочуття.

Швидка медична допомога, викликана до суду, зробила всі необхідні процедури. Але Валерій Кочетов сказав, що не може далі брати участь у засіданні. Звертаючись до колегії суддів, він попросив не розпочинати дебати без його участі.

Представники БЮТ спокійно сприймають підписання Президентом Віктором Ющенком указу про чергові призови на строкову військову службу в 2008 році і сподіваються після створення коаліції переконати скасувати його. Зокрема, кандидат у депутати від цієї політичної сили Володимир Макієнко зазначив:

— Указ означає, що зараз, поки коаліція не створена, на жаль, діє стара накатана схема призову в армію. Я розумію, з яким сарказмом Президент і міністр оборони сприймають позицію БЮТ, але думаю, що після створення коаліції ми будемо переглядати це питання і зможемо їх переконати. Укази видаються і перевидаються, отож нічого страшного в цьому немає, — підкреслив політик.

Спокійно на президентський указ реагує й інший представник БЮТ Олег Білорус. Він вважає, що підписання цього документа і підготовка переходу армії на контрактну основу — це «два паралельні процеси».

Переведення армії на професійну основу — тривалий процес. Тому поява традиційного указу про строки призову — це нормально, — стверджує він.

У тому, що причин для занепокоєння нема, впевнені й у блоці «Наша Україна—Народна самооборона».

Президент нічого не порушує. Поки немає іншого закону (про переведення армії на контракт), жодні домовленості не можуть перешкодити Віктору Ющенку виконувати свої конституційні функції, — заявив кандидат у депутати від «НУ-НС» Юрій Кармазін, водночас відзначивши, що «так рано указ про призови на строкову військову службу ще ніколи не публікувався».

***

Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко заявляє, що КПУ звернулася до всіх лівих політичних сил з пропозицією об’єднатися. Про це він заявив в ефірі ТРК «Вінниччина». За його словами, таке рішення було прийнято на пленумі. Петро Симоненко каже, що тільки-но запрацює нова Верховна Рада, комуністи зініціюють «круглий стіл», на якому буде скоординовано діяльність лівих політичних сил. Він укотре наголосив, що КПУ не увійде до складу парламентської коаліції за участю фракцій Блоку Юлії Тимошенко та Блоку «Наша Україна —Народна самооборона». Також лідер КПУ стверджує, що його фракція не підтримуватиме уряд, сформований за участю такої коаліції і не голосуватиме за запропоновані нею законопроекти. «Винятком можуть бути лише закони, які принесуть користь суспільству та його громадянам», — додав Петро Симоненко.

***

Голова СПУ Олександр Мороз не бачить підстав для обговорення об’єднання лівих політичних партій в одну силу. Він стверджує, що це питання у соціалістів не порушувалося. Водночас на суботу заплановане засідання політради партії. Вона має прийняти рішення про скликання з’їзду, який, імовірно, відбудеться в середині листопада.

***

Член партії «Народний союз «Наша Україна» Юрій Єхануров наголошує, що в партії немає жодного розколу. Він просить не перебільшувати внутрішньопартійну дискусію щодо коаліційної угоди з БЮТ. Нагадаємо, на початку тижня Юрій Єхануров висунув свої пропозиції для узгодження позицій з БЮТ при створенні демократичної коаліції. Зокрема, він хоче, аби при створенні демократичної коаліції «НУ—НС» та БЮТ узгодили позиції щодо скасування мораторію на продаж землі, прийняття нового закону про акціонерні товариства, зміни законодавства про держзакупівлі, внесення змін до Закону про Кабінет Міністрів. Він заявив: якщо члени президії блоку «Наша Україна — Народна самооборона» відмовляться розглянути його, то він виступить на з’їзді партії, коли й там його не почують, Ю. Єхануров обіцяв вийти з партії.

***

УРП «Собор», що входить до блоку «Наша Україна — Народна самооборона», передбачає неминучий розкол створюваної демократичної коаліції, якщо її учасники найближчим часом не знімуть проблемні питання. Зокрема, для партії «абсолютно неприйнятним» є пункт проекту урядової програми, «який, по суті, передбачає федералізацію України, надаючи областям право жити за власними статутами». На думку членів УРП «Собор», в основу коаліційної угоди має бути покладена спільно погоджена позиція всіх суб’єктів коаліції.

УРП «Собор» закликає негайно скликати «круглий стіл» повноважних представників БЮТ і «НУ—НС», на якому були б представлені всі 12 партій — суб’єкти цих блоків. Результатом має стати проробка, узгодження і прийняття «короткого, прозорого, зрозумілого усім тексту коаліційної угоди, а також узгодження пакета першочергових законопроектів, що має бути прийнятий у перші дні роботи Верховної Ради VІ скликання».

Проштовхнути велетенський пакет погано пророблених законопроектів, що не в усьому відповідають Конституції, не вдасться, запевняють в УРП «Собор».

Курс на об’єднання

Народно-демократична партія, Демократична партія та Республікансько-Християнська партія мають намір о’бєднатися в одну політичну силу, повідомила під час вчорашньої прес-конференції лідер НДП Людмила Супрун.

За її словами, 24 жовтня політрада НДП ухвалила рішення про взяття курсу на об’єднання демократичних партій, метою якого є створення широкої громадської платформи. «Ми беремо курс на підготовку до нових виборів: парламентських і виборів до органів місцевого самоврядування», — зазначила вона. Л. Супрун повідомила про свій намір взяти участь у наступних президентських виборах, оскільки на одному зі з’їздів НДП було ухвалене рішення брати участь в усіх виборах, включно з президентськими. Також лідер НДП зазначила, що сьогодні партія розробляє нову Конституцію, яка, зокрема, передбачатиме позаблоковий статус України, закріплення справжніх гарантій прав і свобод громадян, проведення судової реформи, зміни в місцевому самоврядуванні та передання влади в руки громадян.