Учора Академія прокуратури України відзначила 5-річчя з дня свого заснування і отримала несподіваний подарунок від Президента. За його дорученням академії присвоїли статус національної. Тож відтепер єдиний в Україні вищий навчальний заклад у системі органів прокуратури стане ще престижнішим.

— Сьогодні на академію покладено відповідальне завдання —сформувати новий тип працівника прокуратури. Ми бачимо прокурора 21-го століття всебічно освіченим, ерудованим, культурним і високоморальним, — сказав під час свого виступу ректор Григорій Середа.

Привітати академію з ювілеєм з’їхалися високі гості: виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко і Генеральний прокурор Олександр Медведько.

Після урочистостей Генеральний прокурор відповів на запитання журналістів про найрезонансніші справи свого відомства. Як стало відомо, прокуратура вже найближчим часом планує допитати міністра внутрішніх справ Василя Цушка у справі його отруєння. За словами Медведька, до цього часу такої можливості не було через стан здоров’я останнього.

— Без його опитування не можна провести всебічну перевірку й прийняти законне рішення за його заявою. Як тільки ми його опитаємо, то приймемо рішення про порушення або про відмову відкриття кримінальної справи, — сказав О. Медведько. Він також запевнив, що наразі «активізувалося» розслідування у справі отруєння Президента В. Ющенка. — Нині проводяться слідчо-оперативні дії, а також ведуться переговори з російською стороною про надання нам зразків діоксину й проведення відповідної експертизи в Україні, — зазначив Генеральний прокурор, а також додав, що ця справа «складна й делікатна».

Крім того, О. Медведько поділився із журналістами подробицями своєї зустрічі з власником «Дніпрогазу» Віктором Вексельбергом. Як з’ясувалося, Вексельберг звернувся до прокуратури з проханням провести експертизу якості газу, який постачався у дніпропетровський будинок, де стався вибух. Крім того, попросив прокурора особисто простежити за об’єктивним і чесним розслідуванням справи. У свою чергу, Медведько запропонував власникові «Дніпрогазу» подати усі клопотання у письмовій формі.