Кажуть, життя людини вимірюється не роками, а добрими справами. В Ірадіани Іванівни Оржехівської (на фото), виконувачки обов’язків директора державного підприємства «Ордена «Знак Пошани» книжково-журнальне видавництво «Урожай», таких добрих справ не злічити. А розпочалися вони 40 років тому, коли вона вперше переступила поріг видавництва, ще не знаючи про те, що назавжди пов’яже з ним свою творчу долю.

Випускниця тодішньої Української сільськогосподарської академії, за фахом економіст, Ірадіана Іванівна відразу влилася у колектив і посіла в ньому гідне місце. Спочатку вона як редактор опрацьовувала найскладніші й найвідповідальніші рукописи з економічних питань, а згодом їй доручили очолити редакцію літератури з питань економіки і організації агропромислового комплексу. Далі вона — начальник редакційного управління, головний редактор, а нині виконує обов’язки директора. Такі сходинки видавничого шляху Ірадіани Іванівни.

За її безпосередньої участі й під її керівництвом випущено не одну сотню книжок, таких потрібних для сільськогосподарської галузі. Це і підручники, навчальні посібники, й практикуми для аграрних вищих навчальних закладів, і довідкова, виробнича та науково-популярна література. Кожна книжка пройшла через її розум, душу й серце. В кожну з них вкладено знання, ерудованість, компетентність. Не випадково низку видань, підготовлених Ірадіаною Іванівною, удостоєно медалей і дипломів. Її сумлінна праця, організаторські здібності, професійна майстерність не раз оцінювалися Державним комітетом телебачення і радіомовлення України. Вона визнавалася кращою за професією, нагороджена Почесними грамотами профільного комітету та Кабінету Міністрів України, медаллю «За трудову доблесть». Але найвища нагорода — це схвальні відгуки і вдячність читачів — працівників агропромислового комплексу.

Висококваліфікований спеціаліст, навчений досвідом керівник, скромна, ввічлива, порядна людина, Ірадіана Іванівна поєднує у собі ще й риси чарівної жінки, гарної господині, турботливої матері, люблячої бабусі. Досягнувши свого поважного віку, вона, неспокійної вдачі людина, продовжує й далі працювати, бо відчуває свою потрібність колективу, Україні, бо спокій їй тільки сниться.

Сьогодні, 26 жовтня, в Ірадіани Іванівни ювілей. І колектив «Урожаю» щиросердно вітає її, бажає міцного здоров’я, благополуччя. І нехай доля додасть до прожитих літ ще хоч третину років. Нехай вони будуть зігріті родинним теплом, щедрими на радість, багатими на друзів, сонячними на щастя. І нехай ще довго-довго колоситься її видавнича нива, а в душі не висихає озеречко мудрості, людяності й доброти!