Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. Третій тур. 24 жовтня.

Група А. «Бешикташ» (Туреччина) — «Ліверпуль» (Англія). 2:1. «Марсель» (Франція) — «Порту» (Португалія). 1:1. «Марсель» — 7 очок, «Порту» — 5, «Бешикташ» — 3, «Ліверпуль» — 1.

Група B. «Челсі» (Англія) — «Шальке 04» (Німеччина). 2:0. «Русенборг» (Норвегія) — «Валенсія» (Іспанія). 2:0. «Челсі» — 7, «Русенборг» — 4, «Валенсія», «Шальке 04» — по 3.

Група C. «Вердер» (Німеччина) — «Лаціо» (Італія). 2:1. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — «Олімпіакос» (Греція). 4:2. «Реал» — 7, «Олімпіакос» — 4, «Вердер» — 3, «Лаціо» — 2.

Група D. «Бенфіка» (Португалія) — «Селтік» (Шотландія). 1:0 (Оскар Кардосо, 87).

«Мілан» (Італія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 4:1. Голи: Джилардіно, 6, 14, Лукареллі, 51, Зеєдорф, 62, 69.

«Мілан»: Калач, Оддо, Каладзе, Неста, Фаваллі (Бонера, 61), Пірло, Гаттузо, Амброзіні (Емерсон, 83), Кака, Зеєдорф, Джилардіно (Сержіньо, 75). Тренер — Карло Анчелотті.

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер (Гюбшман, 17), Чигринський, Рац, Левандовський, Ілсіньо, Фернандіньо, Жадсон (Кастільо, 63), Брандау (Гладкий, 75), Лукареллі. Тренер — Мірча Луческу.

Попереджено: Гаттузо, 20, Брандау, 20, Амброзіні, 45, Лукареллі, 69, Фернандіньо, 74.

Арбітр — Луїс Медіна Канталехо (Іспанія).

Мілан. Стадіон «Джузеппе Меацца». 36 850 глядачів. 7 градусів.

В Н П М О

1. «Мілан» 2 0 1 7—4 6

2. «Шахтар» 2 0 1 4—4 6

3. «Бенфіка» 1 0 2 2—3 3

4. «Селтик» 1 0 2 2—4 3

Чорна смуга, до якої потрапив український футбол, виявилася надто широкою. Судіть самі. Зійшла з дистанції на шляху до Євро-2008 національна збірна країни (у рейтингу ФІФА наша команда опустилася з п’ятнадцятого місця на двадцяте). Та й «молодіжка» поки що не радує дзвінкими успіхами.

А клуби? І вони, на жаль, не відстають. Наші представники дружно вилетіли з розіграшу Кубка УЄФА ще на початковій стадії турніру. Засмучує, як то кажуть, по повній програмі київське «Динамо». І результатами, і бляклою грою.

Єдиним промінчиком надії залишався донецький «Шахтар», котрий досить успішно стартував у груповому турнірі Ліги чемпіонів, здобувши дві перемоги, і очолив турнірну таблицю в своїй групі. Отже, до Мілана наш клуб прибув у ранзі лідера. І прогнозів навколо його поєдинку з «Міланом» було надто вже багато. Тому насторожувало те, з якою легкістю роздавали аванси «гірникам», роблячи їх ще до зустрічі переможцями.

Такий шапкозакидальний настрій панував не лише у вболівальницькому середовищі, певних ЗМІ, а й у самій команді. Як на мене, саме це певною мірою зіграло, зрештою, злий жарт із «гірниками».

Налаштовуватися на гру, маючи на меті перемогу, досить нормальна ситуація. Але давайте згадаємо, з ким зустрічався «Шахтар». За будь яких обставин «Мілан», до речі, чинний клубний чемпіон Європи, залишається видатним колективом. І його нинішній склад здатний творити дива. І нехай не вводять нікого в оману тимчасові невдачі міланців у Серії А.

Навіть важко уявити, як можна обіграти такий ансамбль, та ще й на його полі. Потрібне і везіння, і збіг різних обставин. А головне — гранична мобілізація і концентрація всіх сил. На жаль, оборона «Шахтаря» такою не була. Яку оцінку їй можна дати, якщо вже після чотирнадцяти хвилин зустрічі «Шахтар» програвав — 0:2?..

Мірча Луческу:

— Що я можу сказати? Ми програли заслужено. Ще пощастило, бо нам забили м’ячів менше, ніж могло бути. Хоча і ми, за певного везіння, мали шанси 3—4 рази вразити ворота. Це рідкісний випадок у моїй кар’єрі, коли чотири м’ячі забили після розіграшу кутових. Хочу наголосити два моменти. У нас були футболісти, котрі вийшли на поле і просто злякалися. Приміром, Кучер. А такі, як Кастільо, хотіли показати себе кращими, ніж вони є насправді. Цього разу ми втратили контроль над значною частиною поля. Наші бразильці діяли непогано, але і вони припускалися помилок, особливо в обороні. Втім, маємо два тижні, щоб навчитися поважати і супротивника, і саму гру...