Учора було зіграно черговий раунд боротьби під уже знайомою всім назвою «Культура проти вандалізму». Цього разу поле бою — центральна вулиця столиці. Там, незважаючи ні на дощ, ні на прохолодну погоду, зібралося з півсотні небайдужих до культурно-урядових протистоянь. Їх мета — привернути увагу громадськості до «ганебних дій бізнесменів у владі, для яких усі питання, пов'язані з культурою й духовністю, є економічно недоцільними». Поштовхом до цього стало нещодавнє захоплення приміщення книгарні «Планета». Відтоді ніхто із її працівників не мав можливості навіть просто ввійти до приміщення.

— 12 жовтня, — пригадує Тетяна Петрівна, продавець книжкового магазину «Планета», — приблизно о 8-й ранку зателефонувала охорона і сказала, що в магазині вибивають двері. Коли ми приїхали, то всі вікна вже були забілені. У приміщенні перебували десь 15 людей. Усередину вони потрапили з чорного входу. Перед цим зрізали грати з вікна в кабінеті начальника й вибили скло. Деякі наші особисті речі було зібрано в мішки й викинуто на смітник. Де решта речей і самі книжки — сам Господь відає!

Понад півстоліття на першому поверсі тридцятого будинку по вулиці Хрещатик розміщувалась книгарня. Для киян та гостів міста вона була більше, ніж просто магазин. Поет та засновник першого в Україні приватного дитячого видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович пригадує:

— Це дивовижне місце. Тут у радянські роки можна було купувати зарубіжні книжки. А яку дитячу літературу сюди привозили! З цієї книгарні, з видань, що сюди надходили, можна було побачити світ. Але останніми роками книгарня зіпсувалася. Тут продавалося більше всяких дрібниць, аніж книжок. Однак це місце ми повинні відвоювати! Для кожного книгаря воно важливе.

У 2003 році строк оренди приміщення книгарнею закінчився. У продовженні терміну дії договору було відмовлено. Відтоді постійно намагаються виселити магазин разом з усіма його книжками на вулицю. Удалося це зробити лише цього року. На думку організаторів акції протесту, безпосередню причетність до останніх подій має Міністерство палива та енергетики України, яке розміщується в одній із книгарнею будівлі. Утім, у прес-службі міністерства «Голосу України» повідомили таке: «З 2000 року розпорядженням КМУ приміщення книгарні було поставлено на баланс Мінпаливенерго. Тривалий час ішли судові процеси. Урешті-решт, 25 вересня цього року було винесено рішення: приміщення книгарні належить територіальній громаді міста Києва. У зв'язку з цим наше міністерство своїм наказом передало його у власність КМДА. На сьогодні ми стосунку до цього приміщення не маємо. Більше того, з 2004 року АТ «Укркнига» не оплачувала ані орендні платежі, ані комунальні послуги. Усі ці витрати лягли на плечі міністерства». До захвату приміщення, на думку речника Мінпаливенерго Костянтина Бородіна, ніхто з міністерства відношення не має.

Утім, для організаторів акції не важливо, хто вчинив захват. Головне для них — зупинити цю лиходійну хвилю зі знищення культурних осередків країни. Вони закликають усіх долучитися 30 листопада до Надзвичайних зборів «Україна — зона культурного лиха».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.