У центрі скандалу — земля і влада

В Івано-Франківську розгорівся черговий скандал. Найвищих міських посадовців підозрюють у здійсненні незаконних земельних операцій. Деякі ЗМІ, зокрема інтернет-сайт РБК-Україна, повідомили про порушення кримінальної справи проти міського голови, його заступника та інших керівників. Однак, як уточнив на прес-конференції прокурор Івано-Франківська Володимир Янко, прокуратура порушила кримінальну справу «за фактом незаконного вилучення з державної власності 31 га в с. Микитинцях за ознаками злочинів, передбачених статтями 364 ч. 2 і 366 ч. 2 КК України». Йдеться про зловживання службовим становищем і службове підроблення.

До справи, за словами прокурора, причетні майже всі контролюючі органи — міське управління архітектури, управління земельних ресурсів, а також Микитинецька сільська рада, які давали свої висновки з цього приводу. Власне, наголосив він, тому й було порушено кримінальну справу за фактом, а не проти конкретних службових осіб, як це було оприлюднено деякими інтернет-сайтами з посиланням на речника ГУБОЗ УМВС України в області Олену Мельник. Оскільки лише в процесі досудового слідства, пояснив Володимир Янко, можна перевірити і встановити причетність тієї чи іншої посадової особи, контролюючих органів, керівників органів влади до згаданих порушень, якщо вони мали місце.

Перший заступник міського голови Івано-Франківська Володимир Швадчак відкриття кримінальної справи вважає нічим іншим, як політичним замовленням. Щоправда, не уточнює, чиїм. Свідченням цього, на його думку, є порушення процедури відкриття кримінальної справи. Оскільки, каже Володимир Швадчак, про відкриття кримінальної справи посадовці дізналися через засоби масової інформації, а не з першоджерел, як цього вимагає закон.

Дарина НАЗАРЧУК.

Динаміка розвитку області висока, та реальні цифри не тішать

Звільнений з посади голови Житомирської ОДА (через обрання народним депутатом) Юрій Павленко нещодавно прозвітував про виконану роботу. Він каже, що так хоче започаткувати нову традицію. Потрібно це, на думку Юрія Павленка, для того, щоб людина, яка прийде на його місце, не починала з чистого листа, а продовжувала почату справу, бачила реальні проблеми.

Колишній голова Житомирської обласної адміністрації вважає, що потрудився тут недаремно — «область крок за кроком виходить із стану депресивності і переходить до сталого стабільного розвитку». Приміром, регіон нині входить до п’ятірки за темпами погашення боргів по зарплаті, на четвертому місці серед областей — за виконанням власних доходів бюджету. Гірша ситуація в АПК, де значний спад через несприятливу погоду та зниження цін на молоко, що призвело до недобору врожаю і зменшення поголів’я корів. За підсумками дев’яти місяців роботи на посаді голови ОДА Юрій Павленко підготував пропозиції щодо звільнення з посад голів РДА і керівників підрозділів ОДА, які не виправдали довір’я, і запевнив, що для цього у нього «вистачить повноважень». Колишній посадовець запевнив, що йому не соромно дивитися в очі жителям області, і тому він не буде її «об’їжджати».

З 24 жовтня обов’язки голови ОДА замість звільненого «нашоукраїнця» Юрія Павленка виконує Володимир Загривий (Народна партія Литвина). Обіймаючи посаду першого заступника голови ОДА, він уже втретє після звільнення перших керівників займає це крісло. Представнику якої політичної сили довірять далі керувати областю, поки що залишається лише здогадуватися. Та хоч би хто керував далі, він матиме справу з тим, що хоч «динаміка розвитку» області висока, та коли доходить до конкретних цифр, весь оптимізм згасає.

Олексій КАВУН.

Про бідність, зростання цін і солдатські могили

Крим. Чергове пленарне засідання кримської Верховної Ради відбулося на тиждень пізніше, як пояснили, «у зв’язку з необхідністю старанніше проробити документи, підготовлені для розгляду». Проте неув’язок під час їхнього утвердження було більш ніж достатньо, як і дискусій між бютівцями й регіоналами.

Після розгляду першого питання, про заходи погашення заборгованості виплати зарплати, депутати констатували: заборгованість зменшується надто повільно. Незначні перемоги й у боротьбі з бідністю. Більшістю голосів обранці затвердили трирічну програму підтримки сім’ї, основні завдання якої — боротися з родинним безробіттям, насильством у сім’ї, складною демографічною ситуацією.

Крім того, сесія ухвалила низку заходів на 2008—2010 роки — з пошуку воїнських поховань, пропалих безвісти солдат, перепоховання їхніх останків й увічнення пам’яті полеглих у роки війни. Передбачається обов’язкове патрулювання захоронень, з метою припинення актів вандалізму, діяльності «чорних археологів».

Спокійно пройшло лише обговорення питань про увічнення пам’яті видатного композитора Караманова, обмеження послуг грального бізнесу й заборону реклами алкоголю та тютюну «на об’єктах, що входять до складу майна автономії», утвердження положення про стипендії в АРК провідним спортсменам і їхнім тренерам з видів спорту, що не входять до програми Олімпійських ігор.

Віктор ХОМЕНКО.