Схвалення Кабінетом Міністрів України проекту Податкового кодексу свідчить про досягнення певного рівня порозуміння між бізнесом та владою в питаннях оподаткування, вважають в Українському союзі промисловців і підприємців.

Як повідомив перший віце-президент УСПП Сергій Прохоров, у проекті Податкового кодексу, який розроблявся за тісної співпраці з представниками бізнесу, враховано переважну більшість пропозицій — близько 50 — підприємницької спільноти. Так, у проект Податкового кодексу увійшли пропозиції щодо зниження податків для підприємств, які інвестують кошти в придбання основних засобів виробництва, використовують енергозберігаючі технології, прискореної амортизації для виробників високотехнологічної продукції та інноваційних підприємств тощо.

«Однак залишилася проблема — не вирішено питання збільшення граничного порогу обсягу отриманого доходу суб’єктів оподаткування, які обрали спрощену систему оподаткування. Зрушивши гору в частині зведення чисельних податкових норм в унікальний за масштабністю документ та привнесення в нього нових сучасних підходів, ми випустили одну цеглинку — малий бізнес, який становить основу економіки та фундамент середнього класу», — вважає С. Прохоров. На переконання УСПП, поріг отриманого доходу протягом останніх 12 календарних місяців має становити 500 тисяч євро, а не 1 мільйон гривень, як нині.

Пропозиція збільшити граничний поріг доходів для спрощеної системи оподаткування неодноразово вносилася УСПП у ході обговорення Податкового кодексу, однак у кінцевий варіант проекту не увійшла. Чинна норма, вважають в УСПП, — занадто мала сума, яка стримує ініціативу, не сприяє сталому розвитку виробництв та нових ринків. Треба дати малому, середньому бізнесу шанс, і тоді бюджет отримає приріст платежів, а суб’єкти економічної діяльності — зростання обсягів виробництва та реалізації продукції.

Саме тому УСПП готовий ініціювати збір підписів за введення порогу обсягів отриманого доходу в 500 тисяч євро і наполягатиме на внесенні цієї норми у проект Податкового кодексу під час його розгляду в парламенті.