Бог любить трійцю!

Футбол. Третього листопада у Ріо-де-Жанейро (Бразилія) стартує третій чемпіонат світу з футболу серед команд, складених з гравців із наслідками ДЦП. Збірна України, що ставала «золотою» на попередніх двох турнірах, вирушає на третій у ранзі одного з фаворитів. «Бог любить трійцю! Очікуємо від вас повторення успіху», — звернувся з напутнім словом до наших параолімпійців Григорій Суркіс.

Окрім президента ФФУ Григорія Суркіса, у цій події взяли участь — голова Національного комітету спорту інвалідів Валерій Сушкевич, віце-президент ФФУ, президент Асоціації футболу інвалідів Борис Воскресенський. Почесним гостем був знаменитий у минулому півоборонець київського «Динамо» та збірної колишнього Союзу Володимир Мунтян.

Григорій Суркіс, спілкуючись із футболістами і тренерами збірної України ДЦП, зокрема, сказав: «Ви — першопрохідці вітчизняного футболу, бо таких досягнень жодна національна команда країни ще не знала. Я часто запитую себе: за рахунок чого ви, люди з такою непростою долею, зуміли досягти цих висот. Гадаю, стрижень ваших успіхів — єдність колективу і надзвичайна мужність. Щиро дякую вам за те, що ви зробили для нашої країни у нелегкий період її становлення».

Особливо теплі слова з уст Григорія Суркіса прозвучали на адресу президента Національного комітету спорту інвалідів, відомого політика, народного депутата кількох скликань Валерія Сушкевича: «Багато в чому саме завдяки йому, людині щирого серця та неймовірної інтелігентності, вітчизняний спорт інвалідів досягає своїх тріумфів». Далі слово взяв сам пан Сушкевич: «Дев’ять років тому, на першому чемпіонаті світу, що також проходив у Бразилії, нас ніхто не вважав претендентами на перемогу. Однак тоді українці створили справжню сенсацію і вже не полишали когорту найавторитетніших команд планети. У нинішньому складі збірної є три майстри, котрі здобували «золото-1998» — Володимир Кабанов, Андрій Цуканов та Сергій Вакуленко. Сподіватимемося, що цього разу в Бразилії вони передадуть естафету перемог молодшим партнерам».

Слід зазначити, що українська збірна, окрім здобуття двох світових титулів, іще тричі тріумфувала на європейських чемпіонатах (1999, 2002, 2006), а також завоювала золоті нагороди Параолімпіади-2004 в Афінах. Усі ці досягнення «синьо-жовті» здобували під проводом тренерського дуету Сергія Овчаренка та Юрія Тимофєєва, які працюють пліч-о-пліч уже більш як десять років.

Сергій Овчаренко подякував Федерації футболу України за постійну підтримку та увагу. «Підготовка до чемпіонату світу пройшла непогано. Ми провели кілька спеціальних зборів, останній буквально на днях завершився в Євпаторії, — зазначив наставник. — У нас практично немає проблем із травмами, щоправда, організатори першості піднесли сюрприз, повідомивши, що матчі проходитимуть на синтетичному покритті. Утім, сподіваємося, це не завадить нам на далеких бразильських аренах захистити звання найсильнішої команди світу»...

Дуплет «Сокола»

Хокей. Відкритий чемпіонат Росії. Вища ліга. 23 жовтня. «Капітан» (Ступіно) — «Сокіл» (Київ). 0:5 (0:1, 0:2, 0:2). Шайби: Савицький, 15, Дяченко, 38, Малов, 40, Зоткін, 52, Пастух, 56. Нагадаємо, що і перший матч кияни виграли — 5:3.

«Хімік» (Воскресенськ) — ЦСК ВПС (Самара). 2:3. ХК «Рязань» — «Аріада-Акпарс» (Волзьк). 4:2. «Кристал» (Електросталь) — ХК «Бєлгород». 3:1. ХК «Дмитров» — «Газпром-ОГУ» (Оренбург). 5:0. «Титан» (Клин) — «Крилья Совєтов» (Москва). 2:6.

ХК «Дмитров» — 37 очок, «Крилья Совєтов» — 35, «Хімік» — 34, «Нєфтянік» (Леніногорськ) — 31. «Дизель» (Пенза) — 30, «Сокіл» — 27, «Кристал» (Саратов), «Аріада Акпарс» — по 24, «Нєфтянік» (Альмєтьєвськ), ХК «Бєлгород» — по 23, «Газпром-ОГУ» — 21, ЦСК ВПС — 20, ХК «Рязань», «Кристал» (Електросталь) — по 17, «Титан» — 15, «Капітан» — 6.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.