Заступник лідера БЮТ Микола Томенко на учорашній прес-конференції презентував гуманітарну програму БЮТ, яку блок реалізовуватиме в комітетах Верховної Ради.

Одним із головних пріоритетів Микола Томенко назвав зміну закону про рекламу, в якому плановано обмежити рекламу алкоголю та тютюну, а також заборонити публічним особам рекламувати ці продукти. Водночас пропонується покращити сферу оздоровлення і відпочинку дітей, виділити централізоване бюджетне фінансування для позашкільної освіти (гуртків) та забезпечити школярам гаряче харчування.

Крім того, БЮТ планує провести реформу системи самоврядування вузів — скоротити повноваження ректорів і збільшити їх для вчених рад, ухвалити законопроекти про культурну спадщину й меценатство, а також повернути лотерейний бізнес під державне керівництво. Зокрема для того, щоб зароблені кошти направляти в сферу культури, релігії або спорту.

Втім, занепокоєння у Миколи Томенка викликає нинішня ситуація з призначенням нового керівництва низки облдержадміністрацій. На його переконання, Президент має розібратися в цьому питанні, оскільки нові призначення відбувалися за погодженням з урядом Віктора Януковича, який перебуває при владі останні дні.

Складається враження, що поки Президент їздить регіонами, «у нас Іван Плющ та Віктор Балога створили якусь неформальну коаліцію з Віктором Януковичем», — зауважив бютівець. Він висловив сподівання, що глава держави розбереться з ситуацією, яка склалася у зв’язку з останніми кадровими призначеннями в регіонах. «Принаймні ми будемо апелювати до Президента, щоб він керував країною», — констатував М. Томенко.

Фото агенства «Прес-КІТ».