У вівторок місця депутатів у сесійній залі Донецької обласної ради зайняли школярі із усіх міст і районів області. Так проходив «Урок демократії», проведений у рамках Європейського тижня місцевої демократії. Все було по-справжньому: реєстрація за картками в системі для голосування, обрання президії, секретаріату та редакційної комісії, порядок денний і виступи. 138 хлопчиків і дівчаток висловили свій погляд на актуальні проблеми регіону.

Шкільні активісти запропонували в кожному населеному пункті області створити систему співробітництва органів місцевого самоврядування з лідерами учнівського самоврядування, молодіжних і дитячих організацій. Перед «уроком» юні гості обласної ради працювали в постійних комісіях. За підсумками роботи майбутні депутати висловили свої пропозиції. Наприклад, молоді донеччани хочуть провести телеміст між лідерами шкільного самоврядування із різних регіонів України та форум учнівського самоврядування. Інші пропонували заснувати обласну молодіжну газету і закликали спростити процедуру започаткування власного бізнесу для молоді. А один із активістів виніс на розгляд цілий проект розвитку туризму на Донбасі: від створення пунктів прокату спортивного спорядження до угод із лісництвами щодо постійних туристичних майданчиків.

Єдиним із дорослих, хто мав «право голосу» під час цього засідання, був голова обласної ради Анатолій Близнюк. Більшість із висловлених ідей йому сподобалися. Тож у бюджеті на 2008 рік будуть закладені кошти на створення молодіжної газети. З наступного року почне діяти регіональна програма підтримки молодіжного бізнесу. За словами А. Близнюка, майбутнім бізнесменам виділятимуть мікрокредити під пільгові відсотки, а також надаватимуть консультативну допомогу.