Хоч як дивно, за статистикою, рівень безробіття в Іспанії, Франції та деяких інших країнах Європи вищий, аніж в Україні. Проте є люди, які тривалий час перебували поза пильною увагою держави у сенсі отримання роботи та кваліфікації. Це люди з обмеженими фізичними можливостями, інваліди. Соціальні опитування, проведені в Україні, довели: близько півтора мільйона з двох з половиною мільйонів українських інвалідів хочуть працювати. Нещодавно уряд створив програму працевлаштування мільйона українських інвалідів, а реально нині працюють більш як двісті тисяч.

Одним із державних органів, який покликаний допомагати людям із обмеженими фізичними можливостями, є Фонд соціального захисту інвалідів. Про те, які кроки зроблено сьогодні на державному рівні для працевлаштування людей та чим займається його відомство, розповідає директор Фонду Ернест Скибінський (на знімку в центрі), котрий днями побував на Буковині.

— Ернесте Володимировичу, які функції Фонду щодо створення нових робочих місць для людей з обмеженими можливостями?

— Одним із основних завдань Фонду є контроль за дотриманням роботодавцями законодавчо встановленого 4-відсоткового нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів, а також сплати ними адміністративно-господарських санкцій за невиконання цього нормативу. Сьогодні це є основним чинником, який не лише забезпечує наявний рівень зайнятості людей із особливими потребами, а також є джерелом фінансування всіх видів реабілітації інвалідів. Крім того, Фонд фінансує заходи соціальної, трудової, фізкультурно-спортивної та професійної реабілітації інвалідів.

— Щоб працевлаштувати людину із особливими потребами, її, напевне, необхідно спочатку навчити тієї чи іншої професії. Фонд соціального захисту інвалідів допомагає таким навчальним закладам?

— Звичайно. Фонд надає всебічну допомогу людям із обмеженими можливостями не лише під час здобуття ними професії, а бере їх під свою опіку ще в дошкільних дитячих закладах. Згодом допомагає у навчанні, відтак — обрати дорогу в життя. У системі Міністерства праці та соціальної політики України функціонують 14 реабілітаційних установ професійної реабілітації інвалідів, з-поміж яких шість міжрегіональних центрів в АР Крим, Вінницькій, Луганській, Львівській, Донецькій та Чернівецькій областях, сім обласних та міських центрів у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Одеській, Рівненській і Черкаській областях, Всеукраїнський центр професійної реабілітації інвалідів.

Майже 4,5 тисячі учнів із обмеженими можливостями фізичного або розумового розвитку навчаються у 351 професійно-технічному навчальному закладі Міністерства освіти і науки за 27 робітничими професіями. З огляду на особливість навчання дітей-інвалідів, практикують різні форми навчального процесу. У ПТУ створюють спеціальні групи, яких сьогодні близько сотні. У допоміжних школах-інтернатах діють спеціальні групи професійно-технічного навчання. З метою підвищення соціального захисту особливих дітей, держава передбачила їхнє пільгове зарахування до професійно-технічних навчальних закладів. Так само передбачено гарантії та пільги у здобутті інвалідами вищої освіти у державних навчальних закладах.

Сподіваюся, одержані попередні результати від впровадження проекту будуть обнадійливі, що дасть нам можливість далі працювати над впровадженням цього важливого проекту.

— Чи є позитивні тенденції?

— У 2005 році чисельність підприємств, на яких працює вісім і більше людей, і які подали звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів (за звітний рік), становила 91 192 підприємства. На 1 вересня цього року вже прозвітували 100 587 підприємств.

На підприємствах, які надали звіти за минулий рік, працювало майже 378 тисяч інвалідів, що на 21 тисячу більше, ніж у 2005 році. Зростання становить майже 6 відсотків.

Майже 9,5 тисячі підприємств сплатили адміністративно-господарські санкції, що на півтора відсотка більше, ніж за відповідний період минулого року. Проводиться робота, спрямована на істотне зростання кількості працюючих людей із обмеженими фізичними та розумовими можливостями. Зокрема, через створення 10 тисяч робочих місць за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів. Для цього ми розробили та затвердили план, який передбачає створення цього року 2832 робочі місця, що у 2,5 разу перевищує показник минулого року.

У першому півріччі нинішнього року за рахунок коштів адміністративно-господарських санкцій створено 1127 робочих місць для працевлаштування інвалідів. Для порівняння: за цей період минулого року створили 629 робочих місць.

Майбутнє України визначатиме людський чинник. Інваліди — люди з обмеженими фізичними можливостями, але не з обмеженими можливостями духу. Вони не менше потрібні державі, ніж здорові люди. Переконаний, ми на правильному шляху. Вже сьогодні зроблено істотні кроки до поліпшення соціального захисту інвалідів. Завдяки низці законопроектів, зокрема, Державній програмі реабілітації інвалідів, фінансування Фондом державних соціальних програм цього року значно зросло. Це дасть змогу поліпшити соціально-побутове та матеріальне становище людей із особливими потребами, вийти на новий, більш ефективний рівень організації їхнього працевлаштування, а отже, пришвидшить їхню інтеграцію в суспільне життя країни.

Фото автора.