Шановний пане Президенте України!

Шановний пане Прем’єр-міністре України!

Шановний пане Голово Верховної Ради України!

Шановні народні депутати України!

Шановні лідери партій та блоків — переможців парламентських перегонів 2007 року!

Для українського бізнесу 2007 рік позначився колосальними матеріальними втратами внаслідок безпрецедентного порушення конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, сплеску корупції та рейдерства завдяки сумнозвісній ст. 118 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» щодо оренди державного та комунального майна. Її положення порушують Цивільний та Господарський кодекси України, Закон України «Про оренду державного та комунального майна», а також ст. 38 Бюджетного кодексу України в частині змісту та структури державного бюджету України на відповідний період, за якою Закон України про державний бюджет «стосується виключно встановлення доходів та видатків держави на загальносуспільні потреби». Відповідно регуляторні питання є предметом інших законів України. Це вже рецидив для України починаючи з податкової розправи з підприємцями-спрощенцями у 2005 році.

Запровадження нею винятково конкурсних засад передачі в оренду державного та комунального майна, а також обов’язкового перегляду ставок орендної плати чинних договорів оренди спричинило корупційно-рейдерський перерозподіл орендованого майна, спрацювало на знищення малого та середнього бізнесу, втрату засобів до існування мільйонів найманих працівників та їхніх сімей.

У багатьох регіонах України органи місцевого самоврядування неймовірно забюрократизували порядок передачі в оренду майна. Для оформлення договору оренди потрібно майже 200 днів. В результаті суспільство має тисячі судових справ, соціальне напруження та недовіру бізнес-середовища до державного й місцевого владного менеджменту. На звернення бізнес-громади, зокрема Спілки орендарів і підприємців України, влада відбувалася формальними відписками.

Подібна ситуація може повторитися і в наступному році. Починаючи з «Декларації цілей та завдань бюджету на 2008 рік», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2007 року № 316, а потім і статтею 85 проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», передбачається «встановити, що у 2008 році передача в оренду державного та комунального майна здійснюється виключно на конкурсних засадах».

Окрім негативних наслідків, такі дії не відповідають Законові України «Про засади державної регуляторної політики» та пунктові 1.1.21 чинної Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями на 2004—2005 роки, учасниками якої є і Спілка орендарів та підприємців України, і Спілка підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств, інші об’єднання підприємців та роботодавців. В угоді сказано: «З метою створення мотиваційно-правових засад для розширеного відтворення бізнесу та робочих місць передавати в обов’язковому порядку Стороні профспілок та всеукраїнським об’єднанням організацій роботодавців для проведення громадської експертизи проекти регуляторних законодавчих та нормативно-правових актів і враховувати їх позицію під час доопрацювання діючих актів».

Бізнесова громада не може миритися з таким зневажливим ставленням до авангарду населення України, який узяв на себе нелегку місію створення робочих місць, збагачення держави та збереження її незалежності, забезпечення соціальних гарантій українським громадянам.

З метою недопущення прийняття ключовим для економіки держави Законом України «Про Державний бюджет на 2008 рік» положень, що сприятимуть і надалі процвітанню рейдерства та корупції у сфері орендних відносин, ми закликаємо Президента України, виконавчу та законодавчу владу:

1. Вважати надання в оренду державного та комунального майна як систему сприяння розвитку підприємництва, створення робочих місць та поповнення державного й місцевих бюджетів за рахунок податків від бізнесу та зростання заробітної плати найманих працівників, а не підняття ставок орендної плати.

2. Кабінетові Міністрів України відкликати прийнятий до розгляду Верховною Радою проект закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік» для його доопрацювання у відповідності до положень Закону «Про засади державної регуляторної політики» та п. 1.1.21 чинної Генеральної угоди в частині статті 85 після узгодження з громадськими організаціями підприємців та роботодавців, зокрема спеціалізованою Спілкою орендарів та підприємців України.

3. Забезпечити принципи верховенства права при опрацюванні ст. 85 Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» щодо оренди державної та комунальної власності.

4. За відсутності порушень орендарем істотних умов договорів оренди встановити беззаперечне його право на пролонгацію договорів оренди державного та комунального майна без перегляду розміру ставки орендної плати у разі її щомісячної індексації протягом чинності договору.

Звернення підписали 40 відомих громадських діячів, підприємців.

м. Київ,

10 жовтня 2007 р.