У 1937 році учні початкової школи села Ставки тодішнього Володимир-Волинського повіту писали твір польською мовою «Ми будуємо школу». На жаль, цю дитячу мрію місцевого краєзнавця Юрія Власюка його односельчанам вдалося здійснити лише через 70 років.

Цей унікальний факт він навів нещодавно у своєму виступі на відкритті в селі Ставки Турійського району нової школи І—ІІ ступенів. А приміщення для неї знайшли поруч — реконструювали сільський клуб, який давно не діє. Це свято в невелике село прийшло завдяки мікропроекту «Поліпшення умов надання освітніх послуг для громади села Ставки», здійсненого в рамках проектів Світового банку та Кабінету Міністрів України «Фонд соціальних інвестицій». У нашій державі його реалізовує Український фонд соціальних інвестицій під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики. Завдяки старанням громади, яка зібрала на цю добру справу 57 тисяч гривень, вдалося реалізувати проект загальною вартістю майже півмільйона гривень. Основну ж суму, більш як 80 відсотків, профінансували Український фонд соціального розвитку спільно з районним відділом освіти (68 тисяч). Ще 15 тисяч вніс генеральний директор заводу газових котлів із Білої Церкви уродженець села Ставки Петро Мороз. За ці кошти вдалося оновити стіни, замінити підлогу, дах, вікна, двері, облаштувати паливну, змонтувати систему опалення. Обладнано також чотири класні кімнати на 60 учнівських місць, гімнастичний зал, бібліотеку, учительську, кабінет директора. Придбано нові меблі.

Як зазначила на урочистому відкритті директор школи Ніна Питель, свого часу мешканцям Ставків удалося відстояти цей навчальний заклад від закриття. А тепер, хоч у школі навчається лише 48 учнів, вона дарує селу надію на відродження.

Нагадаємо: в Турійському районі вже впроваджено 11 таких мікропроектів із 14 запланованих. Їх загальна вартість — понад три мільйони гривень. Ініціатором цієї вигідної і перспективної для місцевих громад справи став голова Турійської районної ради Орест Василишин.

Волинська область.

На знімку: у директора школи Ніни Питель і колишнього випускника Петра Мороза спільна радість.

Фото Ореста ВАСИЛИШИНА.