Регіонали готові віддати мандати, якщо порушуватимуться закони

Представники третьої сторони у Вищому адміністративному суді України (БЮТ і «НУ—НС») виступили з проханням відхилити всі п’ять позовів політичних партій проти ЦВК. Про це, як передає УНІАН, заявили під час судового засідання представники БЮТ Володимир Пилипенко і «НУ—НС» Валерій Карпунцов. Своє прохання вони мотивували тим, що ЦВК під час підготовки до виборів та підрахунку голосів діяла відповідно до закону і без порушень. На думку представників третьої сторони, більшість позовних заяв не містить чіткого обгрунтування конкретних випадків порушень Центрвиборчкомом законодавства України.

Під час заслуховування в суді пояснень представників Центрвиборчкому заступник голови ЦВК Андрій Магера у виступі й відповідях на запитання опонентів категорично відкинув звинувачення ЦВК у бездіяльності щодо реакції на порушення під час виборів, а також звинувачення в неправильному підрахунку голосів.

Фото Івана ТИХОГО (Укрінформ).

Вищий адміністративний суд України продовжує розгляд позову пяти політичних сил до ЦВК про визнання протизаконних дій по визначенню результатів виборів. Виступає член Центральної виборчої комісії України Андрій Магера.

Вищий адміністративний суд також заслухав доповідь представника СПУ Валерія Кочетова, який відзначив, що третина із пророблених 225 протоколів ОВК, що їх ЦВК видав їм за вимогою, не збігається з уточненими протоколами цих ОВК. Він висловив думку, що існує система масової фальсифікації бюлетенів виборців (майже 1 млн. 300 тис.).

У свою чергу, перший заступник Голови ЦВК Андрій Магера відзначив, що представник СПУ не врахував той факт, що при повторному підрахунку голосів на дільничних виборчих комісіях були присутні і представники СПУ, що не висловлювали жодних зауважень до повторного підрахунку голосів.

* * *

Партія регіонів на зборах кандидатів у народні депутати делегувала своїх представників до робочої групи з підготовки до проведення першого пленарного засідання Верховної Ради VІ скликання. Як повідомляє прес-служба ПР, до складу групи ввійшли лідер Партії регіонів, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович, глава фракції Партії регіонів, координатор парламентської більшості у Верховній Раді V скликання Раїса Богатирьова, Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров, віце-прем’єри Андрій Клюєв та Володимир Рибак, керівник апарату Прем’єр-міністра Сергій Льовочкін.

Тим часом перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді V скликання Василь Кисельов не виключив, що регіонали можуть застосовувати різні «методи впливу на помаранчевих» у разі порушення законів — від блокування парламентської трибуни до складання депутатських повноважень. Водночас В. Кисельов зауважив, що регіонали не хотіли б, щоб так було.

* * *

До складу робочої групи з підготовки першої сесії нового парламенту ввійде 10 депутатів від БЮТ. Про це повідомив на прес-конференції заступник голови БЮТ Микола Томенко. За словами кандидата в депутати, до групи, зокрема, буде делеговано Юлію Тимошенко, Олександра Турчинова, Йосипа Вінського, а також його. Решту прізвищ він не назвав, зазначивши, що це — «ті люди, котрі активно працювали в парламенті та в партії».

М. Томенко також заявив, що БЮТ не вбачає необхідності змінювати коаліційну угоду з «НУ—НС». Заступник лідера БЮТ наголосив, що в коаліційній угоді розписано всі етапи та елементи співпраці двох політичних сил, і цей документ підписано. Проте М. Томенко не виключив, що учасники коаліції можуть обговорювати механізми реалізації тих чи інших положень угоди. Наприклад, коли йдеться про фінансування певної програми. «Але переглядати угоду, яку ратифіковано і підписано на кожній сторінці, — думаю, це буде неповагою до виборців і до наших політичних партій», — сказав М. Томенко.

* * *

Коаліцію демократичних сил буде сформовано в перші години після відкриття сесії парламенту шостого скликання. Таку думку висловив член блоку «Наша Україна—Народна самооборона» Руслан Князевич. «Створення коаліції планується на перший день роботи сесії, оскільки формувати коаліцію можуть виключно депутатські фракції, а депутати можуть увійти до фракції тільки після складання присяги», — сказав він.

За словами Р. Князевича, «процес формування коаліції і проголошення коаліції є одним з першочергових питань, яке буде вирішене ще до розгляду питання про обрання керівництва Верховної Ради». На його погляд, було б правильно і логічно, якби коаліція, а не кожна фракція окремо, офіційно висунула кандидата на посаду Голови Верховної Ради.

* * *

Сам процес утворення коаліції у Верховній Раді VІ скликання може бути досить швидким, якщо буде погоджено позиції всіх політичних сил — потенційних учасниць більшості, але стабільність такого блокування опиниться під питанням. Про це, як повідомляє прес-служба КПУ, заявила кандидат у народні депутати від КПУ Алла Александровська, коментуючи заяву Президента України Віктора Ющенка про необхідність якнайшвидшого утворення демократичної коаліції. На її погляд, стабільності блокування БЮТ і «НУ—НС» може завадити те, що лідерами цих політичних сил «рухають не плани модернізації країни, а прагнення задовольнити особисті інтереси». «Якщо буде помаранчева коаліція, то вона стане малоефективною», — вважає А. Александровська.

А комуніст Леонід Грач заявив «Экономическим известиям»: навіть якщо Партія регіонів складе свої депутатські мандати, КПУ не стане цього робити. «Це вкрай неприпустима форма дій стосовно виборців і держави, — сказав Л. Грач. — До того ж ми з ПР — коаліціанти, а не брати-близнята. І повторювати їхні можливі дурниці ми не можемо».

Президент хоче, щоб пам’ять про жертви голодомору була увічнена в пам’ятниках, піснях і фільмах

Наступний рік в Україні має бути оголошений Роком пам’яті жертв голодомору, заявив Президент України Віктор Ющенко. При цьому він нагадав — нинішнє 24 листопада стане початком офіційних заходів, присвячених 75-й річниці голодомору 1932—1933 років, передає УНІАН. «Я б хотів оживити засідання. Візьміть ручки, покладіть на животи блокноти і дещо запишіть», — запропонував Віктор Ющенко учасникам другого засідання координаційної ради з підготовки ювілейних заходів, що проходило в Харкові. Потім він почав зачитувати статистичні дані з основних пунктів, водночас критикуючи чиновників, які не виконують поставлені секретаріатом завдання.

Президент також особливо відзначив, що до цієї трагічної річниці в селах, містах і районах, що постраждали від великого голоду, необхідно відкрити пам’ятники або пам’ятні знаки. Крім того, Ющенку хотілося б, щоб на тему голодомору в Україні створювалися художні твори, фільми тощо. Він закликав діячів мистецтв бути активнішими в цьому питанні і запевнив, що з боку Президента вони матимуть цілковите сприяння в такій діяльності.