Прем’єр-міністр України Віктор Янукович доручив Першому віце-прем’єр-міністру, міністру фінансів Миколі Азарову очолити підготовку до внесення до Верховної Ради шостого скликання пакета першочергових законопроектів. Про це заявив прем’єр на вчорашньому засіданні уряду. Йдеться про законопроекти, які необхідно прийняти для реалізації раніше розроблених державних програм розвитку України. В. Янукович також доручив підготувати відповідні пропозиції міністерствам і відомствам.

«У питанні прийняття зазначених законопроектів уряд і Партія регіонів готові співпрацювати з прагматичними політичними силами, для яких пріоритетом є розвиток України», — сказав прем’єр. Він також заявив, що тільки форс-мажорні обставини можуть перешкодити політичному процесу початку роботи нової Верховної Ради і формуванню нового уряду. Але поки що таких форс-мажорних обставин він не бачить.

В. Янукович також доручив віце-прем’єру Володимиру Рибаку разом з міністром з питань житлово-комунального господарства двічі-тричі на тиждень доповідати йому про ситуацію щодо підготовки до зимового опалювального сезону. Перепало на горіхи на засіданні уряду і Міністерству економіки та його керівникові Анатолію Кінаху за недостатні зусилля у роботі із зростанням цін. За словами глави уряду, незважаючи на зростання ВВП (7,3%) і промислового виробництва (10,5%), ціни підвищуються. Не бачить прем’єр зусиль у цьому напрямі й міністра АПК і віце-прем’єра з питань АПК. «Українська сировина вивозиться з країни, а потім завозиться через кордон, — зазначив глава уряду, — така ситуація є незрозумілою».

Кабінет Міністрів України також затвердив проект закону про чисельність Збройних сил України на 2008 рік. Передбачається, що до 30 грудня 2008-го чисельність української армії становитиме 183 тис. чол. — на 17 тис. чол. менше, ніж у 2007 році. Із загальної кількості 143 тис. чол. — військовослужбовці. Як відзначається в документі, прийняття зазначеного закону дасть можливість оптимізувати чисельність і бойовий склад ЗС у рамках програми їх реформування на 2006—2011 роки. На реалізацію цієї програми потрібно 1,39 млрд. грн.

Уряд також прийняв постанову про заборону до кінця року зростання цін і тарифів на послуги, які регулюються державою. «До кінця року жодні тарифи, які регулюються державою, не підвищуватимуться», — запевнив перший віце-прем’єр Микола Азаров на брифінгу після засідання уряду. Коментуючи це рішення, віце-прем’єр назвав некоректним посилання українських товаровиробників на ситуацію на зарубіжних ринках зі зростанням цін на продукти харчування, наголосивши на тому, що у нас дещо інші складові собівартості. «І тому, коли наші виробники, намагаючися обгрунтувати свої наміри отримати наднормативний прибуток, посилаються на те, що зерно за кордоном коштує стільки-то, такі посилання не є правомірними і не повинні братися до уваги», — сказав М. Азаров.