Воєнні дії біля Щастинської ТЕС, яка поставляє Луганщині 92% електроенергії, загрожують регіону «гуманітарною катастрофою». Цю стурбованість висловив директор теплоелектростанції Олександр Бобрик. Ситуація в місті енергетиків напружена. Час від часу спалахують збройні сутички, до того ж лише за кілька кілометрів від ТЕС.
У зв’язку з цим на підприємстві прийнято рішення максимально убезпечити своїх співробітників. Один із кроків — запровадження гнучкого графіка, за яким частина персоналу працює віддалено, всі перевезення мінімізовані. Водночас ремонт блока №9 триває. «Зупинити ці роботи — означає поставити під загрозу нормальну роботу обладнання взимку, — пояснює Олександр Бобрик. — Сподіваємося, що найближчим часом повернемося у звичний режим. Зупинити ТЕС ми не можемо. Енергетики продовжують працювати, щоб не допустити гуманітарної катастрофи в регіоні».
Кажучи про проблеми, що з’явилися, директор ТЕС передусім називає поставку обладнання, матеріалів і продуктів харчування. Деякі постачальники бояться грабежів на дорогах, тому відмовляються їхати. Важче стало й з автомобільним паливом.
Крім того, довелося перенести початок модернізації блока №11. «Підрядник, який виграв тендер на знесення димової труби блока для наступної установки сучасних екологічних електрофільтрів, просить перенести строк робіт на місяць, побоюючись за збереження устаткування і здоров’я свого персоналу», — розповідає директор. Він запевняє, що вугілля для нормальної роботи на ТЕС досить. Кілька днів не було поставок через підрив ділянки залізниці в Луганській області. Але станція в цей період працювала з вугіллям зі складу, а залізничні колії оперативно відремонтували. Якщо ТЕС залишити без зовнішніх поставок палива на місяць, то виникнуть серйозні проблеми.