На сьогодні погашення заборгованості господарюючих суб’єктів за поставлений в Україну газ здійснюється згідно з досягнутими домовленостями. Як повідомляє прес-служба Міністерства палива та енергетики України, такого висновку дійшли глава Мінпаливенерго України Юрій Бойко і глава правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер під час робочої зустрічі, котра відбулася 22 жовтня в Москві. Відповідно до схеми погашення боргу, «Укргазенерго» повинно перерахувати до 22 жовтня 300 млн. доларів своєї частини заборгованості, а до кінця місяця посередникові зобов’язаний перерахувати прострочені кошти «Нафтогаз». Для покриття боргу в розмірі 700 млн. доларів український концерн одержить від «Газпрому» попередню оплату за транзит в останньому кварталі 2007 року (близько 500 млн. доларів) і залучить кредит.

Крім боргів, сторони також обговорили питання поставок газу і здійснення Україною розрахунків за поставлене паливо. Як повідомив кореспондентові «Голосу України» міністр економіки України Анатолій Кінах, консультації про ціну на газ для України на наступний рік ведуться постійно. «Для нас цінові коливання мають дуже велике значення. Коли ми формували проект бюджету на 2008 рік, виходили з оптимістичного варіанта, що ціна на природний газ з 1 січня для України може змінитися в межах поточної інфляції. Це приблизно до рівня 145 доларів за тисячу кубометрів газу. Нині вона становить 130 доларів. Тому нам украй важливо ці параметри витримати. Якщо ціна на україно-російському кордоні буде 180 доларів за тисячу кубометрів, то це одразу створить величезні проблеми. Зокрема, для хімічної промисловості, яка стане нерентабельною. А це дуже серйозний сектор нашої економіки. Для нас на переговорах важлива не так сама ціна, як динаміка її зміни. Для того, щоб у нас був запас часу на адаптацію до нового рівня цін», — пояснив міністр.

За словами Анатолія Кінаха, нині є розуміння цієї проблеми з російської сторони. «Сьогодні дуже важливий чинник довіри. Від нас чекають прогнозованості. Треба дуже серйозно працювати на рівні політичного керівництва, — вважає міністр економіки, який упевнений, що за останні роки рівень енергетичної безпеки України знизився через втрату прямого доступу до ресурсів середньоазіатського природного газу. — Ще в 2001—2002 роках підписували дуже важливі угоди. Частина з них і досі має юридичну чинність. Але сьогодні не працює те, що було зафіксовано в цих угодах, а там було чітко сказано, що Україна гарантує надійний транзит обсягів природного газу через нашу територію до Європи, а Росія створює умови нашого доступу до ресурсів середньоазіатського газу, тому що він транспортується через територію Росії, і в тому числі баланс споживання всередині України». Однак «дотепер, на жаль, питання енергетичної безпеки перетворювали на розмінну монету в черговій виборчій кампанії», підкреслив Анатолій Кінах.

Тим часом заяви, що звучать з оточення лідера БЮТ, свідчать про наближення гарячих подій. Кандидат у народні депутати від її блоку Сергій Терьохін (який був в уряді Тимошенко на посаді міністра економіки) вважає, що ціна на газ для України не може бути ринковою, а може бути винятково договірною. Свою позицію пан Терьохін пояснив тим, що і Росія як країна—постачальник газу, і Україна, що є транзитером, — природні монополісти. «Ми повинні сісти і домовитися, в який спосіб обмінюватимемо газ як товар на послугу транзиту», — цитує його прес-служба БЮТ.

У свою чергу інший соратник Юлії Тимошенко Микола Сивульський заявив кореспондентові «Голосу України»: «За заморожених тарифів на транзит, мабуть, повинні бути заморожені ціни, за якими нам поставляється газ для потреб самої газотранспортної системи. Або має йти автоматична індексація підвищення тарифів у міру підвищення вартості газу. Це питання, безумовно, вирішувати треба. Але це не бартер». За словами М. Сивульського, останні цифри, котрі на урядовому рівні були озвучені, що ціна на газ для України буде підвищена на 15 відсотків. «А яка вона реально буде, казати складно. Дочекаємося результатів офіційного підбиття підсумків виборів, коли запрацюють нова Верховна Рада і новий уряд. Тоді можна буде щось казати певно», — підкреслив політик.