Підстанції справні

Саме так заявив директор підприємства «Харківміськгаз» Олександр Дудолад, щоб заспокоїти громадську думку після дніпропетровської трагедії. Крім того, питання надійності експлуатації газових систем Харкова на прохання журналістів прокоментував і перший заступник Харківського міського голови Олександр Кривцов.

— Існуюча в країні система експлуатації газу досить ефективна, але іноді, через помилки людей і збої в роботі обладнання, як у Дніпропетровську, може статися непоправне, — сказав він. — Це не означає, що система газопостачання міст України не забезпечує надійності її експлуатації. А означає, що ми повинні підвищити пильність. Наша газова служба провела всі необхідні перевірки і заявляє, що обладнання справне, усі газові прилади працюють стабільно.

Наша довідка: нині в Харкові працюють 129 газових котелень. За словами Олександра Кривцова, кожну одиницю обладнання регулярно перевіряє Державна служба контролю за безпечною експлуатацією газових приладів.

У центрі міста шість годин лежало тіло померлої жінки

Моторошну картину спостерігали харків’яни в центрі міста: приблизно шість годин пролежало тіло померлої жінки на одній із найжвавіших вулиць. Свідки розповідали, що десь о восьмій ранку жінка похилого віку звернулася по допомогу до групи студентів. Вона скаржилася на погане самопочуття і казала, що недавно перенесла інфаркт. Хлопці викликали «швидку». Через двадцять хвилин медики були на місці, але врятувати жінку не встигли — лікар зафіксував смерть. Незабаром на місці з’явилися представники міліції і родичі померлої, однак забрати тіло рідні не змогли — потрібно було дочекатися приїзду судмедексперта і спецбригади для транспортування тіла в морг. Експерт приїхав лише в другій половині дня. Рідні й очевидці були обурені.

На ринках набули чинності соціальні правила

Нові правила торгівлі дозволили вирішити низку питань соціального захисту підприємців. Перше, на що звернено увагу, — можливість підприємця перебувати у відпустці та на лікарняному. Закон України про відпустки не передбачає для цих людей такої норми — право на відпустку мають тільки наймані робітники. Передбачено також і типову форму договору оренди, який може бути укладений між адміністрацією ринку і торговельниками — орендарями торгових місць. Договір також передбачає можливість, якщо людина перебуває у відпустці, не оплачувати торгове місце, але при цьому зберігати його. Крім того, нові правила торгівлі, прийняті рішенням Харківської міської ради, передбачають необхідність резервування на всіх ринках міста до 5 відсотків торгових місць для надання їх на пільгових умовах соціально не захищеним верствам населення.

Танковий завод стає суміжником МТЗ

Харківське підприємство «Завод ім. Малишева» уклало контракт із Мінським тракторним заводом на поставки в 2007—2008 роках поковок шестерень — 120 тисяч штук, на 62 млн. грн. Крім того, проробляється ще шість контрактів з постачання протягом цього й наступного років інших комплектуючих до тракторів виробництва МТЗ на суму майже 200 млн. грн. Переговори за цими контрактами започаткувала поїздка офіційної делегації Харківської області до Мінської області. Завод ім. Малишева також узяв участь у виставці «Товари України» в столиці Білорусії. Там переговори продовжили. А делегація Мінської області побувала на цьогорічному Великому Слобожанському ярмарку. У результаті області підписали програму співробітництва між регіонами на 2007—2009 роки. В ній передбачено розробку й реалізацію контрактів ще для 11 харківських підприємств.

Фото Укрінформу.