Цукор випарувала спека

Цукрові корінці нинішнього сезону не такі солодкі, як минулого. На Вінниччині показник цукристості з початку збирання становить 10,54 відсотка. Торік він був трохи вищий — 11,83 відсотка.

Далася взнаки літня спека, цукор «стік» під пекучими променями сонця, пояснюють фахівці. Ймовірно, дефіцит цукристості компенсує густота посівів — вона вища від минулорічної. Трохи краща, ніж торік, і середня врожайність коренів — на круг виходить 280 центнерів.

Загалом накопано 2,2 мільйона тонн коренів. Але не всю сировину доставлено на кагатні поля заводів. На ланах залишається майже 400 тисяч тонн буряків. Чому?

Тепер селяни зосередились на копанні цукристих, пояснили в обласному управлінні агропромислового розвитку. Доки не пішли дощі, «ловлять» погожі дні. Добуті з землі корені за нинішньої температури повітря в буртах не в’януть, а вивезти їх можна за будь-якої погоди.

На Вінниччині буряки зібрали вже на 87 відсотках площ. Солодкі жнива закінчаться приблизно за десять днів. Тим часом на 22 цукрозаводах, які розпочали виробничий сезон, зварено перші сто тисяч тонн цукру — третина з того, що планують в області отримати цьогоріч.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

Земля кримінальна

У Міністерстві внутрішніх справ на черговому брифінгу йшлося про викриття злочинів та правопорушень у сфері земельного законодавства.

Упродовж дев’яти місяців поточного року під час перевірки майже 3,5 тисячі об’єктів різних форм господарювання працівники підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС виявили 1455 злочинів, пов’язаних з незаконними операціями із землею, зокрема 1150 — з її приватизацією. До кримінальної відповідальності притягнуто 752 посадові особи, серед яких 397 представників органів влади й управління.

Встановлена сума завданих збитків по закінчених провадженнях кримінальних справах перевищує 530 млн. гривень.

Як свідчить статистика, найбільше злочинів в галузі земельного законодавства викрито в Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Луганській, Львівській, Одеській областях, Криму та Києві.

Так, на Луганщині порушено кримінальну справу проти посадовців однієї з райдержадміністрацій. Вони видали незаконні розпорядження про припинення права постійного користування Луганською міськрадою земельними ділянками площею 32,1 га, розташованими на території району, та передали їх в постійне користування комерційним структурам для будівництва споруд та здійснення підприємницької діяльності. Державі завдано збитків на 3,5 млн. гривень.

На Чернігівщині порушено кримінальну справу стосовно співробітників одного з районних відділів земельних ресурсів. Вони без проведення польових обстежень земель та встановлення меж ділянок історико-культурного значення здійснили роздержавлення та розпаювання земель на території двох сільських рад, на яких розташовані пам’ятки археології. Вартість незаконно вилучених у держави пам’яток становить понад 62,2 млн. гривень. Такі самі факти задокументовано в Донецькій, Луганській, Сумській, Хмельницькій, Тернопільській, Черкаській та деяких інших областях.

На Одещині посадовці філії центру державного земельного кадастру надали до судових органів підроблені документи, що призвело до визнання права приватної власності сторонніх осіб на земельну ділянку оздоровчого призначення вартістю понад 10 млн. гривень, яка фактично є власністю територіальної громади Одеси та використовувалась санаторієм.

Непоодинокі випадки забруднення земель, пов’язаних із видобутком корисних копалин.

Викрито чимало правопорушень, пов’язаних із використанням без відповідних документів ділянок комерційними структурами, зокрема, під фітнес-клуби, бази відпочинку, станції технічного обслуговування, автостоянки, заправні станції тощо. Значні збитки бюджетам усіх рівнів завдаються під час надання в оренду ділянок за заниженими ставками. Також поширені факти заволодіння землею шляхом шахрайства, у тому числі з використанням корумпованих зв’язків в органах влади і управління.

Галина СТЕБЛИК.