У політичному житті Полтавщини без очевидних сенсацій. Прохідний тривідсотковий бар’єр подолали БЮТ, Партія регіонів, комуністи, «НУ—НС» та Блок Литвина. Але цифри говорять самі за себе: лідирує БЮТ із 37,86 відсотка, на другому місці — Партія регіонів (24,75), на третьому «НУ—НС» — 14,5, у КПУ — 6,48, Блоку Литвина — 4,89, а зійшла з дистанції СПУ — 2,98 відсотка.

Під час виборчої кампанії область буквально «атакували» високі чини зі столиці. Віктор Янукович відвідав Полтавщину аж тричі у двох амплуа — як прем’єр-міністр і як лідер потужної партії. Передвиборна агітація партій нічим істотним не відрізнялася: в Полтаві майже щодня лунали концерти під егідою тієї чи іншої партії. Регіонали, повторивши досвід помаранчевих, розвішували на деревах та мостових переходах свої стрічки. Кожен буденний захід, який проводився в місті, завжди супроводжувався їхньою символікою.

Передвиборна агітація БЮТ переважно не відрізнялася від акцій Партії регіонів. Це також були концерти, роздавання футболок та партійної символіки на вулицях міста, проведення прес-конференцій, здебільшого присвячених обговоренню діяльності Партії регіонів та її депутатів. Дещо мляві на цьому тлі видавалися «НУ—НС», Блок Литвина, КПУ. А СПУ взагалі не було помітно у цьому політичному вирі. На центральних вулицях міста стояли поодинокі агітаційні намети партії «НУ—НС» та Блоку Литвина.

Серед полтавців, котрі займуть місця в новому парламенті, — найбільше бютівців: п’ятеро. Це Вадим Петренко, голова обласної організації партії «Батьківщина», Андрій Веревський, власник олійно-екстракційного заводу, народні депутати попереднього скликання Володимир Левцун і Костянтин Жеваго та Олег Бабаєв, президент футбольного клубу «Ворскла». Двоє полтавців пройдуть у парламент від регіоналів — Олексій Лелюк та Олександр Попов. Перший колись керував «Полтавагазом», а другий — містом Комсомольськом. Показово, що цього разу депутатом не стане колишній міський голова Полтави Анатолій Кукоба, а ось Микола Кульчинський з блоку «Наша Україна—Народна самооборона» —єдиний, хто пройшов до парламенту від цієї політичної сили. Від комуністів область представлятиме Сергій Гордієнко, голова Оржицької райради. А від Блоку Литвина жоден із трьох кандидатів парламентарієм не став.

Загалом вибори на Полтавщині відбулися демократично, без явних порушень — таку оцінку волевиявленню дали Комітет виборців України та міжнародні спостерігачі. А от що далі? Полтавщина чекає на зміни, добрі, звичайно. Хочеться, щоб народні обранці знову не забули про свого виборця, як це нерідко буває.

Полтавська область.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.