Ріпак радіації не боїться

Цієї осені на Житомирщині посіяли 34 тисячі гектарів озимого ріпаку. Показово, що навіть у Народицькому районі, лани якого забруднені радіонуклідами, культуру вирощують на 2,5 тисячі гектарів. Для півночі області, що постраждала від аварії на ЧАЕС, це нині надійне джерело грошових надходжень, адже ріпакова олія чиста від радіації навіть там, де поля надто забруднені нею.

У найближчих планах, повідомив заступник начальника облуправління агропромислового розвитку Євген Данкевич, — довести площі під озимим ріпаком до 45—50 тисяч гектарів. Це, за його словами, стане першим кроком до того, щоб у майбутньому була завантажена роботою потужна лінія з виробництва біопального у Троянові Житомирського району — проект її вже розробляється. Стосовно вартості такої «солярки» Євген Данкевич стверджує: коли навчимося повсюдно вирощувати не по 20, а по 40 центнерів ріпаку з гектара, як нині виходить у кращих господарствах, біопальне стане серйозним конкурентом того, що виробляється з нафти.

Олексій КАВУН.

Житомирська область.

ЄС може відмовитися субсидіювати енергетичні культури

Європейська комісія значно скоротила виплати аграріям за вирощування енергетичних культур. Головний аргумент: їхні посіви істотно перевищили передбачену бюджетом максимально припустиму субсидовану площу в 2 мільйони гектарів. Водночас у поточному році було подано заявки на одержання доплат на 2,8 мільйона гектарів, з яких 222,7 тисячі розташовуються у Великій Британії, 653 тисячі — в Німеччини і 718 тисяч — у Франції. Разом Польща, Румунія, Чеська Республіка, Словаччина, Латвія і Литва засіяли під енергетичні культури понад 607 тисяч гектарів.

У листопаді відбудеться засідання Єврокомісії, присвячене різним аспектам загальної аграрної політики ЄС. Там і розглядатимуть питання скасування дотацій у зв’язку з активним розвитком ринку. Як відомо, Євросоюз поставив собі за мету збільшити до 2020-го частку біопального у споживаному обсязі транспортного пального до 10 відсотків. Торік цей показник становив 1,6 відсотка.

Основним видом біопального є біодизель, який використовується дизельними моторами. Його отримують шляхом переробки рапсової, соняшникової, соєвої або пальмової олій, після чого змішують з дизельним пальним. Його частка в загальному обсязі споживаного біопального на європейському ринку становить 80 відсотків. Решта припадає на етанол, який застосовується для бензинових двигунів. Він виробляється з цукрової тростини, а також цукрового буряку, пшениці, кукурудзи.

Іван ЛАЗНЮК.