У Криму вирішили було під урожай наступного року збільшити площі посіву стійкіших до посухи озимих культур після уроків згубної для ярих зернових нещадної спеки. У планах значилося зростити посіви на 50 тисяч гектарів — до 511 тисяч.

Щоправда, в Бахчисарайському районі категорично відмовилися дотримуватися зазначених площ. Хоча там не використовується 60 відсотків оранки. Район не забезпечує продовольчим зерном навіть власні потреби. Цю нехіть чиновники пояснюють наміром зайнятися садівництвом і виноградарством. Тож півострів може недолічитися майже тисячі гектарів озимих. Ще дві тисячі не засіють в Білогірському районі й одну — в Сімферопольському, як абстрактно пояснюють, «з об’єктивних причин».

Хто недосіяв, шанси змінити ситуацію на краще вже змарнував. Тому цифру 320 тисяч гектарів — саме стільки реально займає на полях півострова озимина — можна вважати майже остаточною. Минули строки для висіву ячменю, а з відведених під нього 126 тисяч гектарів нині засіяно лише 95 тисяч. Житом мали засіяти 2 тисячі гектарів, а заклали 1100. Не впоралися із запланованим у Джанкойському, Ленінському, Роздольненському, Сакському і Чорноморському районах. А там, де встигли, зерна часто лягали в суху землю, іноді просто на поверхню. Адже сіють переважно замість широкозахватної техніки малоефективними односіялочними агрегатами, які знижують продуктивність тракторного парку наполовину. І це за нинішнього злету цін на дизельне паливо.

Крим.

Фото Галини КВІТКИ.