Соцпартія хоче очистити свої лави

З’їзд Соціалістичної партії, проведення якого заплановане на 17 листопада, дасть можливість очистити лави партії, вважає член СПУ, голова Фонду держмайна Валентина Семенюк. Про це вона вчора заявила журналістам, повідомляє «РБК-Україна». «У цьому сенсі, напевно, навіть добре, що був отриманий такий результат, оскільки він дозволяє очистити наші лави», — сказала вона. На думку В. Семенюк, делегати з’їзду не підуть за виключеним із СПУ керівником громадської організації «Громадський контроль» Василем Волгою. «Вінський у 2006 році також говорив, що за ним піде півпартії до Тимошенко, але, як бачите, цього не відбулося. Так само буде і зараз», — вважає вона.

Тим часом виключений з лав СПУ В. Волга розповів, що всередині політради партії є група людей, яка виступає за зміну лідера партії Олександра Мороза. Він повідомив, що стосовно свого виключення подає апеляцію до очолюваної В. Семенюк контрольно-ревізійної комісії партії, проте висловив сумнів, що цей орган прийме рішення на його користь. Тим паче, що, за його словами, готується рішення про виключення із Соцпартії ще більш як 60 її членів.

Конституційний Суд визначить процедуру звільнення урядовців

Сьогодні КС розпочне розгляд справи за конституційним поданням 46 народних депутатів про офіційне тлумачення положень пункту 12 частини першої статті 85 Конституції у контексті положень частини четвертої статті 114, частин другої й третьої статті 115 Конституції України.

Як повідомляє прес-служба Конституційного Суду, на думку народних депутатів, у положеннях пункту 12 частини першої статті 85 Конституції України немає відповідей на низку запитань. Зокрема, чи є необхідним подання Президента до Верховної Ради при звільненні з посади Прем’єр-міністра, Міністра оборони та Міністра закордонних справ, чи є необхідним подання Прем’єр-міністра при звільненні інших членів Кабінету Міністрів. А також чи призводить звільнення глави уряду до відставки всього складу Кабміну, і, власне, якою є процедура звільнення членів уряду.

На Тернопільщині — новий керівник

Учора в Тернопільській області відбулася зміна керівництва. Іван Стойко, який був на посаді голови облдержадміністрації майже три роки (рекорд для пострадянської Тернопільщини), вирішив працювати у Верховній Раді. Його обрано народним депутатом за списком «НУ-НС» (№46). На прощальній прес-конференції Іван Стойко оцінив роботу своєї команди на посаді керівника області на «четвірку» за п’ятибальною шкалою. Собі в заслугу він поставив зрушення в економіці, залучення інвестицій, міжконфесійне примирення, відкриття дитячих будинків сімейного типу тощо. Жалкував, що так і не вдалося добудувати приміщення обласної бібліотеки, вивести з прориву комбайновий завод. На останньому місці в Україні усі ці роки область залишається за рівнем середньомісячної зарплати, високий рівень безробіття. Не вдалося створити такі умови, щоб заробітчани поверталися додому, про що заявляв після приходу до влади Іван Стойко. Навпаки, їх дедалі більше виїжджає з області, яка вважається депресивною.

Секретар РНБО Іван Плющ, подякувавши Іванові Стойку за працю, зачитав указ Президента України про призначення тимчасово виконуючим обов’язки голови Тернопільської облдержадміністрації Юрія Чижмаря (на знімку). Він родом із Закарпаття, через кілька днів йому виповниться 33. Юрист за фахом, кандидат юридичних наук. На Тернопільщині його трохи знають — менше року Юрій Чижмар працював заступником начальника обласного управління юстиції. Останнє місце роботи — керівник служби глави секретаріату Президента України.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.