21 жовтня півострів відзначив день своєї регіональної Конституції. Яка, як зазначено у привітанні уряду й Верховної Ради Криму, «збалансувала повноваження держави й автономії, автономії та органів місцевого самоврядування, відносини між громадянами й органами влади, між людьми різних національностей і національними культурами».

На урочистостях, що відбулися з цього приводу, було нагороджено кращих у професії жителів півострова, а Голова Верховної Ради АРК Анатолій Гриценко наголосив: «Вищий зміст Конституції — в її гуманістичній спрямованості, забезпеченні гарантій гідного рівня життя людей».

Як зазначив перший заступник постійного представника Президента України в Криму Євген Драп’ятий, «об’єднавши повноваження, зусилля й ресурси центру й автономії, ми разом зможемо зробити все можливе для реалізації в нашому житті ідеалів людської гідності, справедливості, свободи і демократії».

На загал же кримчани згадують знамениту поправку депутата Зайця, яка затвердила беззаперечний пріоритет українських законів проти регіональної Конституції у разі суперечностей. І кажуть: Конституція автономії 1998 року завершила політичну кризу на півострові, зафіксувала баланс сил та інтересів, стала оптимальною і для Криму, і для всієї України. Аналітики ж зазначають, що чинна кримська Конституція в дечому випередила навіть загальноукраїнські процеси, встановивши на півострові парламентську республіку з розширеними повноваженнями Верховної Ради, яка в самій державі була введена змінами Конституції лише з минулого року.

На другому етапі конституційної реформи, переконаний заслужений юрист України та автономії, керівник юридичного управління Верховної Ради АРК Григорій Демидов, доцільно врахувати кримську модель регіонального самоврядування, ліквідувати райдержадміністрації, скоротити повноваження облдержадміністрацій до контрольно-наглядових, надати обласним та районним радам власні виконкоми. А також закріпити за місцевими бюджетами на довгостроковій основі власні джерела доходів, достатні для реалізації повноважень.

Крим.

На знімку: Анатолій Гриценко вручає Орден княгині Ольги ІІІ ступеня директору школи-ліцею Сімферополя Елеонорі Крижко, нагородженій відповідно до указу Президента України під час урочистих зборів, присвячених дев’ятій річниці з дня прийняття Конституції АРК.

Фото Арвідаса ШЕМЕТАСА

(Укрінформ).