У Вищому адміністративному суді триває розгляд позовів п’яти політичних сил про визнання протизаконними дій ЦВК зі встановлення результатів виборів 30 вересня. За словами соціаліста Ярослава Мендуся, проти членів Центральної виборчої комісії може бути порушено кримінальну справу.

— У разі порушення ГПУ кримінальної справи і встановлення винних у фальсифікаціях підсумків виборів повинен бути проведений перерахунок голосів по всіх округах.

Раніше представники Соцпартії у Вищому адміністративному суді заявили відвід всьому складу колегії суддів. Відповідне клопотання під час судового засідання вніс один із представників СПУ в суді Валерій Кочетов.

Зокрема, він аргументував свої клопотання тим, що під час подання позовної заяви СПУ просила долучити всі політичні партії та блоки, які брали участь у дострокових парламентських виборах, як треті особи. У цьому їм було відмовлено та роз’яснено, що це можна зробити в ході судового розгляду справи по суті. Однак під час цього розгляду суд не задовольнив такого клопотання СПУ.

Крім того, В. Кочетов зазначив, що вважає неправильним об’єднання в одне провадження позови СПУ, ПСПУ, КПУ та Всеукраїнської партії народної довіри, Партії вільних демократів, бо позовні вимоги не однорідні, а позови подані в різні терміни. Цю ініціативу не підтримали інші представники позивачів, дозволивши суду самостійно приймати рішення з приводу заявленого клопотання. Соцпартії у задоволенні цього клопотання відмовлено. Ухвалою, що не підлягає оскарженню, підстави позивача названо необгрунтованими. Водночас заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає низку клопотань СПУ і Всеукраїнської партії народної довіри спробою затягти розгляд справи по суті.

* * *

Усі депутати від «НУ—НС» підтримають кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду Прем’єр-міністра. У цьому запевняє кандидат у народні депутати від блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Владислав Каськів. Він також висловив готовність виконувати норму про імперативний мандат, якщо таке рішення ухвалить фракція. Хоча сам Владислав Каськів з цією нормою незгодний. Окрім того, він стверджує, що питання про імперативний мандат обговорювалося на засіданні політради «НУ—НС», і «більшість членів політради — проти». Політик нагадав, що парафування угоди не є її підписанням, і деякі позиції ще можуть змінити.

* * *

Позачергові вибори столичного міського голови й депутатів Київради можуть відбутися ще до кінця року. На цій думці зійшлися лідери блоків «Наша Україна — Народна самооборона» і Юлії Тимошенко. Відповідне рішення закріплено в проекті закону «Про призначення позачергових виборів депутатів Київської міської ради і київського міського голови», який «НУ—НС» і БЮТ хочуть прийняти в числі першочергових. Щоправда, із точною датою перевиборів політики не визначилися, бо вона може бути прив’язана до дати голосування за цей закон, зазначає кандидат у народні депутати від БЮТ Йосип Вінський. А один із юристів БЮТ Володимир Пилипенко вважає, що до кінця року навряд чи вдасться змінити столичну владу, бо для цього потрібно щонайменше 60 днів.

* * *

Посіяти у суспільстві невіру в створення коаліції демократичних сил ставить собі за мету Партія регіонів. Так сказав представник блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Юрій Ключковський, коментуючи слова кандидата в депутати від Партії регіонів Тараса Чорновола про те, що блок «НУ—НС» нібито не хоче створення коаліції демократичних сил, і що Верховна Рада шостого скликання може працювати без коаліції з урядом Януковича, який буде виконувачем обов’язків.

Зокрема, Юрій Ключковський вважає, що «Тарас Чорновіл від своїх партійних босів отримав дозвіл говорити все, що завгодно, і тим самим створювати в українському суспільстві такий собі «інформаційний сум». Політик застерігає від сценарію 2006 року, коли «спочатку ні в кого не було сумнівів щодо утворення демократичної коаліції, а потім пішли блокування трибуни Верховної Ради, закулісні переговори й перетягування людей».

* * *

Загальний обсяг виборчих фондів партій (блоків), з яких здійснювалося фінансування витрат на передвиборну агітацію позачергових виборів, становив 581,4 мільйона гривень. Такі результати фінансового звіту партій та блоків—учасників виборів. За даними прес-служби Центральної виборчої комісії, звіти представлено майже всіма партіями (блоками), за винятком Комуністичної партії України (оновленої) та Виборчого блоку Людмили Супрун — Український регіональний актив (УРА).

Водночас, як вважають експерти, в медіа-галузі тільки на рекламу на телебаченні політичні сили витратили на цих виборах понад 200 мільйонів гривень.

* * *

Президентові повернуть частину повноважень із контролю за виконавчою владою, незалежно від того, хто обійме посаду прем’єра. Такий прогноз політолога Вадима Карасьова. Він також вважає, що за нинішніх умов кожен з претендентів на посаду Прем’єр-міністра України погодиться на виконання всіх умов Президента з надання йому більш широких повноважень.

Водночас фахівець припускає: якщо відбудуться збої під час голосування за голову парламенту і за закон про імперативний мандат, то повернення Юлії Тимошенко у виконавчу владу теж може бути зірвано. За його словами, імовірний уряд Тимошенко постійно одержуватиме виклики з боку сильної опозиції.