Початок тижня ознаменувався одразу двома подіями. Спершу Вищий адміністративний суд заборонив оприлюднювати офіційні результати парламентських виборів у державних виданнях. Позов на бездіяльність Центральної виборчої комісії подав кандидат у народні депутати від КПУ Сергій Гмиря. Згодом до цього позову долучилося ще три. До 22 жовтня суд має визначитися: розпочинати слухання у справі чи ні. Щоправда, варто пригадати: ймовірний перебіг подій щодо виборів передбачав народний депутат п’ятого скликання Сергій Ківалов. І навіть порахував, що Верховна Рада шостого скликання може зібратися наприкінці року.

А тим часом угоду про створення демократичної коаліції оприлюднили лідери БЮТ і «НУ—НС» Юлія Тимошенко та В’ячеслав Кириленко. «Голос України» розповідав про основні положення документа. Однак цікаво, що деякі зобов’язання одразу потрапили під нищівну критику. Але не опонентів, а членів «Нашої України». Так, колишній прем’єр Юрій Єхануров поставив під сумнів обіцянку протягом двох років повернути громадянам заощадження, які зберігалися в Ощадбанку СРСР. Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що запровадити професіональне військо з 1 січня наступного року неможливо. Водночас глава секретаріату Президента Віктор Балога звернув увагу на те, що питання оборони й безпеки перебувають у віданні глави держави і Ради національної безпеки та оборони. Він також зазначив, що коаліція чисельно обмежена, і порадив шукати союзників для прийняття результативних рішень.

Усе це дало підстави політологам і аналітикам заговорити про ймовірну появу широкої коаліції. Однак Партія регіонів заявила, що ні за жодних обставин не голосуватиме за прем’єра Юлію Тимошенко. Зі свого боку, БЮТ також не збирається об’єднуватися з Партією регіонів. Щоправда, деякі засоби масової інформації натякають, що Партія регіонів може погодитись на компромісну постать керівника уряду і не наполягатиме на кандидатурі Віктора Януковича. Відтак з’явиться надія на широку коаліцію.

Однак, схоже, Юлія Тимошенко від своїх намірів очолити Кабінет Міністрів не відмовиться. А тому коаліціантам доведеться вести переговори з фракцією Блоку Литвина. Але сам Володимир Литвин поки що зберігає мовчанку. А його колеги, кандидати в народні депутати Ігор Шаров та Олег Зарубінський, стверджують, що до переговорів вони долучаться після того, як складуть присягу і сформують фракцію.

Власне, передвиборні емоції вляглися, а от пристрасті, зокрема за коаліцією, не вщухли. Але наступний тиждень, за всіма ознаками, може, дещо і прояснить.