Хто оволодів «політичною арифметикою»

18 жовтня мала відбутися позачергова сесія Житомирської обласної ради, скликана з ініціативи 34 депутатів. Але зареєструвалися тільки самі ініціатори — члени фракцій БЮТ і «Наша Україна». Це надто далеко до кворуму — в облраді 95 депутатів. Від решти фракцій — Партії регіонів, Народної партії (Литвина), СПУ, КПУ на сесію з’явився тільки заступник голови обласної ради — «народник» Микола Олещенко, який виконує обов’язки голови обласної ради у зв’язку з тим, що Ірина Синявська у відпустці.

Питання, що їх ініціатори проведення позачергової сесії пропонували обговорити, людям, що не знають про конфлікт в облраді, можуть видатися суто «технічними». Що підступне може бути, наприклад, у пункті другому наміченого порядку денного, яким передбачалося скасувати рішення серпневої сесії «Про припинення повноважень членів територіальної виборчої комісії»? Але всі розуміють, про що йдеться. Частина депутатів облради, обраних за списком БЮТ, голосує не так, як вимагає партійне керівництво. Кілька депутатів від «Нашої України», а серед них і голова облради Ірина Синявська, яка навесні вийшла з НСНУ на знак незгоди з діями цієї політичної сили, покинули цю фракцію, утворивши фракцію ХДС, законність існування якої «нашоукраїнці» опротестовують. Досі всі спроби позбавити цих депутатів їхніх мандатів були безуспішними. Але тепер ситуація змінилася: як нагадав присутнім народний депутат України п’ятого скликання «нашоукраїнець» Павло Жебрівський, скасовано рішення Печерського суду, яке не давало змоги застосувати імперативний мандат. Заради ротації в депутатському корпусі і була скликана позачергова сесія. У планах двох фракцій також зміна керівництва облради, в тому числі й заступників голови.

Але чотири фракції застосували таку саму зброю, яку до цього безуспішно намагалися використати НУ і БЮТ. Без цих двох фракцій на попередніх сесіях кворум усе одно був, і рішення приймали без них, а неявка депутатів від ПР, НП, СПУ та КПУ знову переконливо продемонструвала, хто краще володіє «політичною арифметикою». Тож замість позачергової сесії відбулося спільне засідання двох фракцій, на якому депутат Віталій Француз (лідер фракції БЮТ) зачитав заяву з приводу ситуації, що склалася в облраді. В ній зазначено, що на двох попередніх сесіях були прийняті «незаконні рішення, за які доведеться відповідати». Названо і новий термін проведення позачергової сесії — 15 листопада.

Олексій КАВУН.

Житомир.

Продається... право оренди

Великий супермаркет «Дитячий світ» на трасі міжнародного значення Житомир—Тереблече біля в’їзду в Кам’янець-Подільський — такий результат 30-го земельного аукціону, що традиційно проводить влада Кам’янця в міській Ратуші, де підписують найзначніші для громади угоди та відбуваються прийоми офіційних делегацій.

Дві ділянки землі, по 30 сотих кожна, їхні новоспечені орендарі одразу ж вирішили об’єднати, щоб збудувати цей потрібний громаді торговельний центр. Цікаво, що вже за саме право оренди учасники земельних конкурсів готові сплачувати благодійні внески до скарбниці міста. Так, на 30-му аукціоні було внесено 800 тисяч гривень.

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельницька область.