Олексій Кавун. «Батько купить «лізу»

Голос України» від 3.08.2007 р.).

Працюючи викладачем ВНЗ, я давно переконався, що наша галузь потребує докорінної перебудови. Болонський процес в освіті — не більш як макіяж під європейську систему. І він не вирішить головного — не забезпечить країну фахівцями в необхідній кількості.

Абияк закінчивши школу, оплачуючи у вузі кожну контрольну, іспит і курсову, юнак або дівчина одержують диплом. Тож на виробництво приходить молодий «фахівець», зовсім не готовий до праці. Спробую запропонувати інший спосіб набору студентів ВНЗ (будь-якого).

Вступні іспити здають на рівних багаті і бідні, пільговики та ін.

У приймальних комісіях обов’язкова участь провідних викладачів кафедр.

Контракт укладається на один рік.

Після першого курсу — екзамени з фундаментальних дисциплін. Зважаючи на результати, студент або продовжує навчання, або його відраховують з ВНЗ. Контрактники оплачують наступні курси навчання.

Заочне навчання. Неефективність його разюча. Прийом заочників-безробітних безглуздий, тому приймати потрібно, як правило, тих, хто працює за профільним напрямом.

Для кожної спеціальності планувати лише профілюючі предмети.

Вилучити з програм історію. Почати вивчення рідної мови — російської й української.

Вивчати іноземні мови за вибором факультативно.

Замість публічного захисту дипломного проекту нехай студент здає реферат і проходить співбесіду, за результатами якої або присвоюється звання, або видається свідоцтво «Прослухав повний курс...».

Пропоновані заходи потребуватимуть докорінної перебудови системи вищої освіти, але в підсумку забезпечать якість «продукції» і зменшать корупцію в галузі.

Іван УШАКОВ, старший викладач технічного ВНЗ.

Маріуполь

Донецької області.

Від редакції. Це не єдиний відгук на статтю Олексія Кавуна. Але редакція так і не дочекалася реагування від Міністерства освіти і науки. Хоча матеріал публікувався під рубрикою «До уваги міністра».

Неприховане нехтування парламентського видання дивує і наводить на сумні думки...

Обговорення триває, добродії чиновники і товариші педагоги.