Найкраща освіта у світі призвела до зубожіння переважної більшості населення. Дивно, чи не правда? Головна біда радянського навчання школярів і студентів — це перебір з вихованням. У вузі досі є класний керівник у вигляді куратора. У переважній їхній більшості й нині викладачі чергують у гуртожитку. Ми кричимо про перехід на європейську систему навчання і чіпляємося за радянські пережитки авторитаризму в школі та вузі.

Що хоче отримати студент від вузівського викладача? Знання й уміння самостійно мислити і діяти. Вмінню мислити не навчиш за день. Але людина з вищою освітою має бути максимально самостійною.

По суті, всі вузи готують фахівців трьох напрямів: учений, інженер і менеджер. У процесі кар’єри людина стає дедалі більшим універсалом. Американський варіант, максимальний індивідуалізм, явно програшний, соціалістичний — постійне пристосування до колективу — теж програв у ході еволюції. Істина десь посередині. Невипадкова надзвичайна популярність Карнегі в пострадянських державах. Відповідно до психології сильний збирає навколо себе найсильніших, за авторитарного управління лідером керує страх втратити місце, й оточення має бути слабкішим, ніж піднесена до верховного крісла людина.

Ідеальна ситуація, коли у всіх вузах готують еліту планети. Це можливо лише за умови сильного і відповідального студентського і шкільного самоврядування. Умова жорстка: поділ навчального процесу, за який відповідають лише викладачі та адміністрація вузу за необхідного контролю з боку замовників і Міністерства освіти.

Юрій ЛЕСЬКО, старший викладач у двох вузах.